Nieuwe combinatie toestel + medicijn zeer succesvol voor behandeling van hartproblemen

Nieuwe combinatie toestel + medicijn zeer succesvol voor behandeling van hartproblemen

Kansen op dodelijk afloop aanzienlijk gereduceerd bij patiënten die al een hartaanval hebben gehad

Er is goed nieuws voor hartpatiënten. Uit een studie namelijk dat de combinatie van een toestel van Medtronic in gecombineerd effect met een geneesmiddel van Pfizer de overlevingskansen van hartpatiënten kan vergroten. Bovendien zouden mensen met ademhalingsproblemen minder vaak naar het ziekenhuis moeten gaan, wat een kostenbesparing voor de gezondheidssector oplevert.

Het rapport werd voorgesteld door Dr. Alfred Bove, hartspecialist aan de Temple University en voormalig president van het American College of Cardiology. De combinatie van het toestel met het medicijn is werkzaam bij mensen met een verzwakte hartspier die niet langer op een efficiënte manier bloed rondpompt. Vaak is dat het gevolg van een hartaanval. Door het inefficiënt werken van het hart kan er vloeistof terug naar longen vloeien, waardoor de patiënten in ademnood dreigen te komen.

De markt voor deze behandeling is enorm. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er 5 miljoen mensen met hartproblemen, in de hele wereld zouden dat er tussen de 20 en de 25 miljoen zijn. Het medicijn dat in combinatie met het toestel van Medtronic wordt gebruikt, is Inspra. Dit geneesmiddel wordt al gebruikt voor mensen met hartproblemen, maar de combinatie met het toestel van Medtronic zou veelbelovend zijn. Het (in het hart ingebouwde) toestel van Medtronic houdt namelijk in de gaten hoe het bloed door het hart circuleert en bevordert de pompcapaciteit van het hart.

Syndicatie