Werken in lawaaierige omgeving kan risico's op hartaandoeningen doen toenemen

Werken in lawaaierige omgeving kan risico's op hartaandoeningen doen toenemen

Mannen jonger dan 50 jaar en rokers zijn gevoeliger voor overdreven lawaai op de werkvloer

Werken in lawaaierige omgeving kan risico's op hartaandoeningen doen toenemen, zo blijkt uit data die door de Amerikaanse overheid beschikbaar werden gesteld. Mannen jonger dan 50 jaar en rokers zijn gevoeliger voor overdreven lawaai op de werkvloer en dat klinkt in het licht van het onderzoek toch enigszins merkwaardig.

Het onderzoek had betrekking op 6.307 Amerikanen die deelnamen aan de U.S. National Health and Nutrition Examination Survey. In het kader daarvan ondergingen ze medische en bloedtesten, terwijl er eveneens een uitgebreide vragenlijst moest ingevuld worden. Diegenen die op meest lawaaierige plaatsen werkten, bleken het meeste last te heben van pijn in de borst, hartaanvallen of hoge bloeddruk.

Industrietakken waar de risico's het grootst zijn, zijn mijnbouw, landbouw, bouw en de verwerkende industrie (zeg maar werken in een fabriek). Wen Qi Gan, professor aan de University of British Columbia's School of Environmental Health in Vancouver en hoofdauteur van het onderzoek, merkte op dat witteboordwerkers eveneens gevaar lopen. Dat is bijvoorbeeld het geval met beurshandelaren die werken op een vloer waar veel wordt geschreeuwd. Een lawaaierige omgeving werd omschreven als een plaats waar mensen de stem moeten verheffen om te worden gehoord.

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het journal Occupational and Environmental Medicine. Er werd beklemtoond dat het belang van oordopjes in een lawaaierige omgeving niet mag worden onderschat. Deze bieden een zekere vorm van bescherming, zij het slechts in beperkte mate.

Syndicatie