Lipiden kunnen indicatie geven omtrent risico's op hart- en vaatziekten bij kinderen

Lipiden kunnen indicatie geven omtrent risico's op hart- en vaatziekten bij kinderen

Kinderen die aan obesitas lijden zijn kwetsbaarder voor dodelijke aandoeningen

Lipiden kunnen indicatie geven omtrent risico's op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Kinderen die aan obesitas lijden zijn kwetsbaarder voor dodelijke aandoeningen. Lipiden zijn vetten en vetachtige stoffen die tot dusver nog niet altijd duidelijk omschreven zijn. Deze lipiden worden in het lichaam aangemaakt op basis van vetzuren en kunnen een indicatie geven over de risico's op vooral hartziekten.

Volgens de auteurs blijkt daaruit nogmaals het belang van een dieet, van lichaamsbeweging en van het zich regelmatig te laten nakijken. Kinderen die aan zwaarlijvigheid lijden, lopen meer risico op abnormale niveaus van lipiden. Maar liefst 43% van de kinderen die aan obesitas leden, lieten waardes aan lipiden opmeten die boven het gemiddelde lagen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de U.S. Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta, dit op basis van bloedtesten bij 3.125 kinderen en teenagers in de leeftijdsklasse tussen 12 en 19 jaar. Als vetachtige substanties zijn lipiden in staat op plaatjes in het bloed te maken die de aders doen dichtslibben en die aanleiding kunnen geven tot hart- en vaatziekten. De meeste kinderen met hoge niveaus aan lipiden krijgen het advies om een dieet te volgen en om dagelijks lichaamsbeweging te nemen.

Ook het nemen van cholesterolbestrijders van bedrijven als Pfizer (Lipitor) en AstraZeneca Plc (Crestor). Volgens de U.S. Centers for Disease Control and Prevention heeft ongeveer 1% van de kinderen een zo hoog gehalte aan cholesterol dat ze met geneesmiddelen behandeld moeten worden. Volgens Ashleigh May, epidemioloog bij de U.S. Centers for Disease Control and Prevention, is het belangrijk om een waakzaam oogje in het zeil te houden. Opletten voor zwaarlijvigheid in de jeugd kan op latere leeftijd hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

In de studie werd ook aandacht besteed aan LDL cholesterol, ook wel bekend aan slechte cholesterol, en aan HDL of goede cholesterol, en triglyceriden. Volwassenen met het hoge niveaus van LDL cholesterol en triglyceriden lopen een hoger risico op hartaanvallen en beroerten. Onderzoek wees uit dat goede cholesterol kan helpen om de lipiden onder controle te houden.

Syndicatie