Een matig zoutdieet helpt niet om hart- en vaatziekten te voorkomen

Een matig zoutdieet helpt niet om hart- en vaatziekten te voorkomen

Hebben onze ouders ons het verkeerde verhaal verteld wat betreft de link tussen hart- en vaatziekten en zout?

Helpt zout hart- en vaatziekten voorkomen? In onze jeugd werd voortdurend aangedrongen op een beperking van de zoutinname, kwestie van het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het is echter allesbehalve zeker dat deze aandoeningen helpen om mogelijk dodelijke ziekten te voorkomen. Een studie uitgevoerd aan de Katholieke Universiteit van Leuven weerlegt in ieder geval die stelling.

Een matig zoutdieet helpt niet om hart- en vaatziekten te voorkomen. Tot die conclusie kwam de Leuvense professor Jan Staessen en zijn team. Hij stelde vast dat de mensen die het meeste zout aten het minste risico liepen om te overlijden als gevolg van een hartaandoening zoals een hartaanval.

Hebben onze ouders ons het verkeerde verhaal verteld wat betreft de link tussen hart- en vaatziekten en zout? Mogelijk moet bovenstaand verhaal toch enigszins genuanceerd worden. Het onderzoek had op de eerste plaats betrekking op slechts enkele duizenden personen, wat misschien te weinig is om al definitieve conclusies te trekken. Anderzijds had het onderzoek betrekking op een periode van acht jaar, wat toch een redelijk lange periode mag worden genoemd. Verder onderzoek lijkt in ieder geval aangewezen alvorens definitieve conclusies getrokken kunnen worden.

Syndicatie