Angioplastiek: zijn stents veilig of niet?

Angioplastiek: zijn stents veilig of niet?

Sommige ziekenhuizen hebben meer ervaring met vernauwing van de slagaders dan andere

Om de bloedtoevoer naar het hart te verzekeren, is het noodzakelijk dat de aders die naar het hart lijden voldoende bloed doorlaten. Soms slibben die aders dicht, met eventueel een hartaanval tot gevolg. In dat geval is angioplastiek noodzakelijk, door het inbrengen van een ballonetje zullen de aders ‘opengetrokken’ worden. Om die aders open te houden, zal er eventueel een stent worden geplaatst.

Zo komen we bij de veelgestelde vraag: zijn stents veilig of niet? Het antwoord op deze vraag is ‘ja’, maar af en toe wordt er gewaarschuwd voor overgebruik. Of met andere woorden: niet iedereen die een stent krijgt, heeft die ook daadwerkelijk nodig. John Spertus, directeur research bij het St. Luke’s Mid America Heart Institute in Kansas City, vestigt echter de aandacht op een ander probleem dat zich echter vooral in de Verenigde Staten voordoet.

Sommige ziekenhuizen daar hebben meer ervaring met vernauwing van de slagaders dan andere. Vooral bij patiënten met milde symptomen zou angioplastiek niet altijd even zorgvuldig uitgevoerd worden, met alle gevolgen van dien. Spertus stelde zelf vast dat in sommige ziekenhuizen één op vijf operaties niet zorgvuldig genoeg uitgevoerd werden. Het kan zeker geen kwaad om op voorhand eens rond te horen naar de kwaliteit van het hospitaal waar de ingreep zal worden uitgevoerd. Onnodig ongerust maken, is anderzijds niet nodig.

Syndicatie