Nanobodies veelbelovend voor onder andere strijd tegen Alzheimer

Nanobodies veelbelovend voor onder andere strijd tegen Alzheimer

Ook onderzoek in strijd tegen ontstekingen, trombose, kanker enzovoort

Het Belgisch bedrijf Ablynx ontwikkelt een portfolio van op Nanobody-gebaseerde therapeutische programma’s voor diverse belangrijke ziektegebieden, met inbegrip van ontstekingen, trombose, oncologie en de ziekte van Alzheimer. Nanobodies® werden gegenereerd tegen meer dan 100 verschillende ziektedoelwitten. Belangrijk is dat Nanobodies®, die van nature voorkomen bij lama’s, een zeer hoge homologie hebben met mensen. Effectiviteitsgegevens werden bekomen in 25 in vivo modellen voor Nanobodies® voor een waaier van verschillende doelwitten.

Ablynx heeft een omvangrijke octrooipositie in het domein van Nanobodies® voor toepassingen in de gezondsheidszorg en bezit de exclusieve en wereldwijde rechten op meer dan 50 families van toegekende octrooien en lopende octrooiaanvragen, met inbegrip van de “Hamers”-octrooien die de basisstructuur, de samenstelling, de aanmaak en het gebruik van Nanobodies® beschrijven.

Ablynx heeft lopende onderzoeksovereenkomsten en belangrijke samenwerkingsakkoorden met verscheidene grote farmaceutische bedrijven, waaronder Boehringer Ingelheim, Merck Serono, Novartis en Wyeth Pharmaceuticals.

Belangrijkste programma’s Ablynx betreffen nieuwe anti-trombotica

Ablynx bouwt een uiteenlopende en brede portfolio van therapeutische Nanobodies® uit, zowel via deze samenwerkingsovereenkomsten als via haar eigen interne onderzoeksprogramma’s.

Het belangrijkste programma van het bedrijf, ALX-0081, een nieuw anti-tromboticum dat intraveneus wordt toegediend, heeft het primaire eindpunt bereikt in een meervoudige dosis Fase Ib studie in patiënten die een PCI ondergaan. Voor ALX-0681, ook een nieuw anti-tromboticum dat subcutaan wordt toegediend, is een Fase I klinische studie in gezonde vrijwilligers opgestart.

Ablynx heeft ALX-0141, een anti-RANKL Nanobody® voor botziekten, naar preklinische ontwikkeling gebracht. Bovendien heeft Ablynx’ partner Wyeth Pharmaceuticals een Fase I studie opgestart voor een anti-TNF-alfa Nanobody® in december 2008.

Nanobody® is een geregistreerde merknaam van Ablynx NV
 

Syndicatie