Uitstel voor veelbelovend medicijn tegen Alzheimer

Uitstel voor veelbelovend medicijn tegen Alzheimer

Resultaten van het onderzoek lopen enkele jaren vertraging op

Eén van de medicijnen tegen Alzheimer heeft waarschijnlijk enkele jaren vertraging opgelopen. Het betreft het medicijn op basis van de molecule bapineuzumab dat door een dochterbedrijf van Johnson & Johnson's Janssen Farmaceutica wordt ontwikkeld.

Johnson & Johnson kreeg bapineuzumab in handen door de overname van het Ierse Elan Corporation. Eric Yuen van Johnson & Johnson's Janssen Alzheimer Immunotherapy divisie verklaarde dat er nog altijd proefpersonen worden aangenomen, waar het bedrijf eerst had laten horen dat het process was afgerond. Het is precies vanwege de vertraging met het aantrekken van proefpersonen dat de resultaten van het onderzoek op een later tijdstip bekendgemaakt zullen worden.

Johnson & Johnson heeft bovendien versterking gekregen van Pfizer, dat eveneens deelneemt aan het onderzoek en dat zijn eigen testen aan het uitvoeren is. Bovendien zijn er nog drie andere studies lopende, die op hun beurt nog steeds zoeken naar proefpersonen. Het is de bedoeling dat iedere studie afhankelijk van de anderen resultaten van het onderzoek publiceert. Yuen, hoofd van Janssen Alzheimer Immunotherapy, merkte nog op dat de volledige looptijd van het onderzoek 18 maanden bedraagt.

Het is belangrijk dat in het onderzoek tegen Alzheimer een zo groot mogelijke steekproef wordt genomen. De zoektocht naar een medicijn tegen de zo gevreesde aandoening heeft tot dusver nog geen tastbare resultaten opgeleverd. Het ziet er bovendien niet naar uit dat binnen afzienbare tijd een bruikbaar geneesmiddel tegen Alzheimer op de markt gaat komen.

De vraag is nu of het geneesmiddel op basis van bapineuzumab wel degelijk nog over het potentieel beschikt om een kaskraker te worden. De verwachtingen met betrekking tot bapineuzumab waren hooggespannen, kenners van de sector hadden gerekend op jaarlijkse verkopen voor een bedrag van 13 miljard dollar. Dat bedrag zou volgens diezelfde specialisten nu wel eens een heel stuk lager kunnen komen te liggen.

Bovendien is er onzekerheid over de echte reden van het uitstel. Bob Purcell, de woordvoerder van Elan, deelde droogweg mee dat het bedrijf niet langer meer zal communiceren over het Alzheimer programma. Elan bezit nog steeds een belang van 49,90% in het Alzheimer's Immunotherapy Program dat het aan Johnson & Johnson heeft verkocht. De testen die naar bapineuzumab worden gevoerd zijn de uitgebreidste die ooit in de strijd tegen Alzheimer gedaan werden. Het is de bedoeling dat wanneer het onderzoek achter de rug is de medische wetenschap een duidelijk beeld heeft van de werking van bapineuzumab.

Syndicatie