Rol van Dimebon in strijd tegen Alzheimer omstreden

Rol van Dimebon in strijd tegen Alzheimer omstreden

Experimenteel medicijn kan dementie afremmen, maar verhoogt onverwacht het niveau van amyloïde hersenklonters

Onderzoekers naar de ziekte van Alzheimer worden steeds weer opnieuw met raadsels geconfronteerd. Dimebon, een experimenteel medicijn dat dementie kan afremmen, maar verhoogt onverwacht het niveau van amyloïde hersenklonters die de ziekte zouden stimuleren.

Amyloïd zegt iets over de vorm waarin eiwitten gestapeld worden in weefsels en organen. Wie Dimebon neemt, kan de aanmaak van hersenklonters bevorderen. Een studie daaromtrent is gebaseerd op onderzoek bij muizen, maar kan ook bij mensen hetzelfde effect hebben.

Researchers en farmabedrijven zullen op basis van het onderzoek hun conclusies over de werking van het medicijn moeten herdenken. Dimebon wordt momenteel getest door Pfizer en door Medivation en is bedoeld om geheugenverlies (onder andere in het geval van dementie) tegen te gaan. Daarom kwam het als een verrassing dat het medicijn de niveaus van amyloïde hersenklonters verhoogt. Dat bleek op een presentatie van het onderzoek op de International Conference on Alzheimer’s Disease in Wenen.
 
Beta amyloïde is lang verdacht geweest als zijnde één van de hoofdschuldigen voor de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Bedrijven als Elan Corp., Wyeth en Eli Lilly & Co testen experimentele geneesmiddelen rond beta amyloïde. Ook Johnson & Johnson heeft zwaar geïnvesteerd in deze medicijnen, voor een totaal bedrag van 1 miljard dollar.

Researcher Samuel Gandy, associate director van het Alzheimer’s Disease Research Center at Mount Sinai School of Medicine in New York, stelt zich de vraag of het de moeite is om verder te zoeken in die richting naar nieuwe medicijnen voor de bestrijding van Alzheimer.

Gandy onderzoekt al meer dan 20 jaar de werking van dit proteïne in de hersenen en heeft recent zijn persoonlijke mening over amyloïde gewijzigd. Hij is van mening dat amyloïde zelf een vernietigend effect heeft op de hersenen, maar dat er nog een ander proces loopt dat toxisch is voor de hersencellen. De werking van dat proces is niet precies bekend.

Gandy stelt vast dat het meest recente onderzoek meer vragen doet rijzen dan antwoorden geeft. Bovendien worden er ook bij de werking van Dimebon vraagtekens geplaatst. Het medicijn werd aanvankelijk verkocht als allergiebestrijder in Rusland, maar is nu in de derde en laatste testfase voor de ziekte van Alzheimer. Uit een studie gepubliceerd in Lancet bleek dat het geneesmiddel een positief effect had op het geheugen van 183 patiënten, waarbij sommige van de beste resultaten werden geboekt die ooit in de strijd tegen Alzheimer gerealiseerd werden.

In ieder is verder onderzoek nodig om vast te stellen hoe Dimebon werkt en hoe het amyloïde hersenklonters kan veroorzaken. Dimebon kan nog steeds positieve effecten op de hersenen hebben die het effect van de toename van beta amyloïde overtreffen. Uit het onderzoek zou blijken dat sommige veronderstellingen die rond de ziekte van Alzheimer werden gemaakt niet correct zouden zijn.

Syndicatie