Moeders kunnen ziekte van Alzheimer makkelijker doorgeven dan vaders

Moeders kunnen ziekte van Alzheimer makkelijker doorgeven dan vaders

Puzzel die moet leiden tot behandeling van Alzheimer wordt stukje voor stukje ingevuld

Moeders kunnen de ziekte van Alzheimer makkelijker doorgeven dan vaders, zo blijkt uit een recent onderzoek dat in de Verenigde Staten werd uitgevoerd. Researchers van de University of Kansas School of Medicine kwamen tot deze conclusie. Ze stelden namelijk vast dat volwassenen zonder cognitieve problemen meer kans liepen op krimpende hersenen wanneer hun moeder last had van de aandoening.

De resultaten van het onderzoek werd gepubliceerd in het blad Neurology. De puzzel die uiteindelijk moet leiden tot een doeltreffende behandeling voor de ziekte van Alzheimer wordt zo stukje voor stukje ingevuld. Er moet namelijk een reden zijn waarom moeders de ziekte makkelijker doorgeven dan de vader. Wanneer die reden wordt gevonden, krijgt de medische wetenschap mogelijk een hint die naar een oplossing kan leiden.

Volgens de Amerikaanse Alzheimer’s Association zijn ouderdom en familiale achtergrond de belangrijkste oorzaken van de aandoening. Onderzoeker Jeffrey Burns van de University of Kansas School of Medicine verklaarde dat hij het onderzoek meer gaat richten naar de link tussen het doorgeven van de gevoeligheid voor de ziekte van de kant van de moeder. Burns is er van overtuigd dat een doorbraak in dit onderzoek een belangrijke stap voorwaarts kan betekenen.

Syndicatie