Hoge niveaus aan goede cholesterol helpen Alzheimer voorkomen

Hoge niveaus aan goede cholesterol helpen Alzheimer voorkomen

 Mensen met hoog gehalte aan goede cholesterol hebben 60% minder kans om Alzheimer te krijgen

 Hoge niveaus aan goede cholesterol helpen Alzheimer voorkomen, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerfd aan de Columbia University. Deze categorie maakt namelijk minder kans om in een latere levensfase Alzheimer te krijgen. Het verslag van het onderzoek stond te lezen in het Archives of Neurology, een gespecialiseerd vakblad. 

 Mensen met hoog gehalte aan goede cholesterol hebben 60% minder kans om Alzheimer te krijgen. Het betreft HDL, of high-density lipoproteïne, waarbij een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt met LDL of slechte cholesterol. Die slechte cholesterol draagt bij tot de opbouw van de bloedklonters die onder andere hartaanvallen kunnen veroorzaken. HDL neutraliseert dat gevaar dan weer.

Enkele grote farmaceutische maatschappijen voeren momenteel proeven uit om de link tussen cholesterol en Alzheimer te onderzoeken. HDL zou met name een rol spelen door plaatjes in de hersenen op te ruimen, plaatjes die mee verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van Alzheimer. Christiane Reitz, assistent professor neurologie aan de Columbia University’s Taub Institute in New York, is van mening dat zelfs op de leeftijd van 65 jaar een hoog gehalte aan goede cholesterol de kansen op het ontwikkelen van Alzheimer kan doen afnemen.

Syndicatie