Geheugensteuntjes kunnen functies van onze hersenen ondersteunen

Geheugensteuntjes kunnen functies van onze hersenen ondersteunen

Het werken met geheugensteuntjes dwingt ons brein om zich te concentreren op haar centrale functies

Sommige mensen kunnen zich met de beste wil van de wereld maar niets herinneren. Ze hebben een brein als een zeef, zo zeggen ze zelf. Maar iedereen heeft op dat vlak wel eens zijn zwakke momenten. Hoe vaak overkomt het ons niet dat we een naam die bij wijze van spreken op de lippen ligt ons ontsnapt. Daarom kan het geen kwaad om wat meer aandacht aan de werking van onze hersenen te besteden.

Geheugensteuntjes kunnen functies van onze hersenen ondersteunen, zo blijkt uit recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek. Het werken met geheugensteuntjes dwingt namelijk ons brein om zich te concentreren op haar centrale functies. Die geheugensteuntjes kunnen vanalles en nog wat zijn: alliteraties, rijmpjes, grapjes enzovoort. Deze kunnen ons op een makkelijke manier namen, feiten, cijfers, data enzvoort helpen onthouden. Zeker bij oudere mensen kunnen die geheugensteuntjes bijzonder nuttig zijn.

Met het ouder worden vermindert de cognitieve capaciteit van ons brein. Jammer maar helaas, hiertegen valt weinig te doen. Het verlies aan capaciteit heeft alles te maken met een natuurlijk verouderingsproces waar, willen of niet, helaas niemand aan kan ontsnappen. De veroudering stoppen of afremmen gaat helaas (nog) niet, maar we wel kunnen we  het proces van de afnam vertragen.

Een aantal activiteiten die onze hersenen aan het werk zetten kunnen daarbij helpen. Maar overigens hoeven we ons verder geen illusies te maken: deze activiteiten zullen het opduiken van bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer niet kunnen voorkomen. Tot op heden is voor deze gevreesde (denk maar aan Alzheimer!) kwaal nog geen remedie gevonden en het ziet er ook niet naar uit dat dit snel zal gebeuren.

Syndicatie