Omgeving weet vaak niet hoe te reageren wanneer iemand Alzheimer heeft

Omgeving weet vaak niet hoe te reageren wanneer iemand Alzheimer heeft

Kostprijs voor behandeling van ziekte van Alzheimer kan door plafond vliegen

Het is de moeite waard om eens te kijken hoe de buitenwereld reageert op het bericht dat iemand een dodelijke ziekte heeft. In geval van kanker zijn de reacties meestal bemoedigend. De patiënt zal in de meeste gevallen overstelpt worden met telefoontjes van familie, vrienden, kennissen, collega’s enzovoort die hun medeleven willen komen betuigen. Ook het aanbod voor hulp zal in veel gevallen de betrokkene aangenaam verrassen.

Kanker is een ziekte die steeds vaker overwonnen kan worden, een kankerpatiënt is niet noodzakelijk een vogel voor de kat. Steun van buitenaf is uiteraard meer dan welkom, het kan zelfs een belangrijke hoeksteen worden in het genezingsproces. Dat ligt echter heel anders in het geval van de ziekte van Alzheimer.

De omgeving weet vaak niet hoe te reageren wanneer iemand Alzheimer heeft. In veel gevallen zal de reactie er eentje van negeren zijn, de omgeving zal doen alsof er niets aan de hand is. Die strategie heeft uiteraard weinig zin, de realiteit negeren leidt nergens toe. Uiteindelijk is de kans groot dat de man of vrouw in kwestie door zijn of haar omgeving onbewust vereenzaamd wordt. 

Het is hoog tijd dat er grotere inspanningen worden geleverd om deze gevreesde aandoening te bestrijden Volgens de Amerikaanse Alzheimer’s Association wordt de kostprijs voor de behandeling van Alzheimer-patiënten op ongeveer 200 miljard dollar geraamd, bedrag dat uiteraard alleen betrekking heeft op de Verenigde Staten. 

De kostprijs voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer kan dan door het plafond vliegen, wat betreft budgetten voor de behandeling van de ziekte valt daar nog niet veel van te merken. In de VS besteedde de National Institutes of Health in 2012 ongeveer 500 miljoen dollar aan research rond deze aandoening, tegenover 5,45 miljard dollar aan kankeronderzoek, 4 miljard dollar voor hart- en vaatziekten en 3,10 miljard dollar voor HIV/AIDS. Het lijkt dan ook hoog tijd dat de budgetten voor de strijd tegen misschien wel dé ziekte van de moderne tijd drastisch opgetrokken worden.

Syndicatie