Diagnose en behandeling Alzheimer in vroeg stadium kan symptomen aandoening verlichten

Diagnose en behandeling Alzheimer in vroeg stadium kan symptomen aandoening verlichten

Tijdige opsporing van ziekte van Alzheimer kan jaar tijdwinst opleveren


De diagnose en de behandeling van Alzheimer in een vroeg stadium kan de symptomen van de aandoening in een latere fase verlichten. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Bristol-Myers Squibb. De tijdige opsporing van de ziekte van Alzheimer kan volgens het farmabedrijf ongeveer een jaar tijdwinst opleveren.

De resutaten van het onderzoek werden voorgesteld in Honolulu bij de International Conference on Alzheimer's Disease. Het research model opgesteld door Bristol-Myers Squibb kwam tot de vaststelling dat wanneer een behandeling beschikbaar is die de ziekte van Alzheimer afremt, de patiënt ongeveer een jaar langer in zijn woonomgeving min of meer normaal kan functioneren. De tijd die hij of zij in intensieve behandeling moet doorbrengen, zou met bijna 5 maanden worden ingekort.

Bedrijven als Johnson & Johnson uit New Brunswick, New Jersey, Pfizer Inc., Bristol-Myers en Eli Lilly & Co zoeken al jarenlang naar geneesmiddelen die de ontwikkeling van de ziekte vertragen. De bestaande medicijnen verminderen slechts tijdelijk de symptomen, een genezing voor de ziekte van Alzheimer bestaat nog altijd niet. David Budd, director van de divisie health-outcomes research bij Bristol- Myers, is van mening dat de ontwikkeling van een geneesmiddel voor de ziekte van Alzheimer absolute prioriteit moet krijgen.

Dat geneesmiddel zal nog wel even op zich laten wachten. Daarom is het echter niet onbelangrijk dat inmiddels wordt gewerkt aan een behandeling die de levenskwaliteit van mensen met de ziekte van Alzheimer verbetert. Heelwat familieleden van mensen met Alzheimer hebben namelijk te lijden onder het zien aftakelen van vader, moeder of een ander familielid.

Ook voor de ziekteverzekering zou de ontdekking van een nieuw geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer een belangrijke stap in de goede richting betekenen. Het verzorgen van patiënten met een vergevorderde vorm van de ziekte kost namelijk handenvol geld. De studie door Bristol-Myers Squibb toont dat een behandeling van de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium onder ander ook het voorkomen van dementie kan afremmen.

Syndicatie