Wat zijn de symptomen van de ziekte van Alzheimer?

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer begint meestal met vergeetachtigheid

Verlies van geheugen is meestal het eerste teken van de ziekte van Alzheimer. Veel oudere mensen maken zich zorgen over deze ziekte van Alzheimer, die in de afgelopen decennia een spectaculaire opmars heeft gemaakt. Wat zijn de symptomen van de ziekte van Alzheimer?, zo luidt een veelgestelde vraag. De ziekte van Alzheimer begint meestal met vergeetachtigheid, maar dat is een vlag die vele ladingen dekt.

Verlies van kortetermijngeheugen is normaal wanneer iemand zijn 60ste levensjaar voorbij is. Niet iedere vorm van geheugenverlies moet echter gelinkt worden aan de ziekte van Alzheimer. In sommige gevallen evolueren milde vormen van geheugenverlies richting de ziekte van Alzheimer, in andere gevallen blijft de ziekte van Alzheimer gelukkig weg. De vraag is echter waar de scheidingsgrens ligt. Wie last heeft van geheugenproblemen en de ziekte van Alzheimer vreest, kan beter het advies van een dokter vragen. Nochtans is het niet zo makkelijk om de diagnose van deze aandoening te stellen. Er dient namelijk een onderscheid te worden gemaakt tussen ‘normaal' geheugenverlies en geheugenverlies gerelateerd aan de ziekte van Alzheimer.

Wat zijn de verschillen tussen beiden? Voorbeelden van normaal geheugenverlies zijn:

Het vergeten van een deel van een gebeurtenis
Vergeten waar de wagen geparkeerd staat
Het vergeten van gebeurtenissen uit een recent verleden
Het vergeten van de naam van een persoon, die later dan toch weer binnen valt
Vergeten waar een bepaald voorwerp is gebleven, zoals bijvoorbeeld autosleutels

Voorbeelden van geheugenverlies veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer zijn de volgende:

Het vergeten van een volledige gebeurtenis
Hoe een auto besturen of hoe de klok moet gelezen worden
Recente gebeurtenissen, zoals het feit dat u de microgolfoven hebt aangezet
Een bepaalde persoon ooit te hebben gekend

Een niet te onderschatten gevolg van de ziekte van Alzheimer is een wijziging in denken, gedrag en/of persoonlijkheid. In een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer zal de persoon in kwestie zich nog sociaal kunnen gedragen, zodat niemand de symptomen van de ziekte van Alzheimer herkent. Het zijn meestal de dichtsbijstaande familieleden die de eerste symptomen opmerken. Het kan echter ook zijn dat de persoon in kwestie zelfs iets opmerkt en spontaan aan de ziekte van Alzheimer denkt. De symptomen van de ziekte van Alzheimer kunnen verschillen naargelang de ziekte verder evolueert.

Syndicatie