Wondermiddel tegen Alzheimer op komst? Testen met Dimebon worden versneld verder gezet

Wondermiddel tegen Alzheimer op komst? Testen met Dimebon worden versneld verder gezet

Medicijn voor hooikoorts kan strijd tegen Alzheimer in een fors hogere versnelling brengen

In de strijd tegen Alzheimer is mogelijk een doorbraak geforceerd. Het betreft meer bepaald een medicijn voor hooikoorts dat de strijd tegen Alzheimer in een fors hogere versnelling kan brengen. Het betreft meer bepaald Dimebon, één van de meest mysterieze medicijnen die tot dusver tegen dementie in stelling worden gebracht.

Dimebon is niet bepaald een nieuwkomer, want het medicijn werd al in de eerste helft van de jaren 80 in Rusland ontwikkeld voor de bestrijding van hooikoorts. Het geneesmiddel werd verder ontwikkeld door een Amerikaans bedrijf dat Medivation heet en dat er in slaagde om Pfizer te overtuigen mee aan boord te stappen. Haast bij toeval werd ontdekt dat patiënten die driemaal per dag Dimebon-tabletten slikten ook een verbetering vertoonden wat betreft de Alzheimer-symptomen. Deze toevallige ontdekking gebeurde in Rusland.

Bengt Winblad, hoofd Alzheimer's research bij het Karolinska Institute in Stockholm, leidt nu het Europees onderzoek naar de testen met Dimebon. Het is niet onbelangrijk dat het onderzoek de steun heeft van Pfizer, want dit bedrijf heeft van Alzheimer één van de zes speerpunten in zijn onderzoek gemaakt. Nu moet op de eerste plaats uitgezocht worden waarom Russen die de Dimebon-tabletten innamen beter functioneerden en helderder konden nadenken.

Een eerste onderzoek gebeurde al bij 183 patiënten en de resultaten van dat onderzoek verschenen in The Lancet in juli 2008. Volgens Samuel Gandy, associate director van het Alzheimer's Disease Research Center bij Mount Sinai School of Medicine in New York, waren de resultaten van dat onderzoek de beste die ooit gemeld werden in de strijd tegen Alzheimer. Ze waren alvast veelbelovend genoeg om het onderzoek voort te zetten.

Een opmerkelijke vaststelling was dat veel patiënten beter werden wanneer het geneesmiddel gedurende een periode van 18 maanden werd ingenomen tegenover bij de start van het onderzoek. Daarmee wordt meteen ook duidelijk dat de werking van Dimebon over een langere tijdsperiode moet bekeken worden. Volgens Gandy zit er momenteel geen enkel geneesmiddel voor de bestrijding van Alzheimer in de pijplijn dat meer veelbelovend is dan Dimebon. Hij is van mening dat het geneesmiddel goedkeuring voor commercialisering moet krijgen ook al zijn de resultaten van de volgende studie maar half zo goed als de originele.

Syndicatie