Alzheimer: hoe kan een patiënt een normaal leven blijven leiden?

Alzheimer: hoe kan een patiënt een normaal leven blijven leiden?

Geheugensteuntjes kunnen problemen met onthouden helpen oplossen

Het leven met de ziekte van Alzheimer is een uitdaging voor iedereen, zowel voor de patiënt als voor zijn omgeving. De symptomen zijn bekend: iemand met de ziekte van Alzheimer heeft moeite om dingen te onthouden, om beslissingen te treffen, kortom om te leven zoals er voordien werd geleefd. Dit alles kan zeer frusterend zijn, vooral omdat goede dagen worden afgewisseld met minder goede dagen. Voor Alzheimer-patiënten kunnen een aantal tips behulpzaam zijn om een normaal leven te blijven leiden.

Geheugensteuntjes kunnen op de eerste plaats de problemen met onthouden helpen oplossen. Om geheugenproblemen te verbeteren, kan het op de eerste plaats nuttig zijn om steeds een boekje met belangrijke informatie zoals bijvoorbeeld telefoonnummers bij de hand te hebben. In dat boekje worden uiteraard ook belangrijke afspraken geschreven. Heel nuttig kan ook een wegbeschrijving richting thuis zijn, mocht het gebeuren dat de Alzheimer-patiënt vergeten is waar hij of zij woont.

Om dingen te herinneren kunnen stickers opgehangen worden om te helpen herinneren aan bepaalde zaken. Bij sommige Alzheimer-patiënten eindigt dit in het opvangen van post-it's om te herinneren aan stickers die op andere plaatsen aangebracht werden. Op zich kan dit geen kwaad, op voorwaarde dat de strategie de gewenste vruchten afwerpt.

Alzheimer-patiënten gaan vaak de inhoud van flessen, dozen enzovoort vergeten. Daarom kan het nuttig zijn om er een sticker op aan te brengen die hun inhoud vermeldt. De Alzheimer-patiënt zal op die manier het zout niet meer met de suiker verwisselen en vice versa.

Uiteraard mag een kalender tegen de muur van de woning niet ontbreken, kalender die de belangrijkste zaken vermeldt die de Alzheimer-patiënt absoluut niet mag vergeten. De belangrijkste telefoonnummers kunnen in het groot naast de telefoon of naast de vaste ligplaats van de mobiele telefoon worden vermeld. Voice mail is uiteraard eveneens een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen het vergeten van bepaalde zaken.

Voor een Alzheimer-patiënt die de namen van zijn familie, vrienden enzovoort vergeet, kan een foto-lijst interessant zijn. Deze lijst bevat de foto's van de belangrijkste kennissen met daaronder hun naam. Tenslotte kan het leven van een Alzheimer-patiënt vergemakkelijkt worden door regelmatige telefoontjes van vrienden of familie die hem of haar er aan herinneren dat bepaalde dingen niet mogen vergeten worden.