Kunnen eieren bescherming bieden tegen ziekte van Alzheimer?

Kunnen eieren bescherming bieden tegen ziekte van Alzheimer?

Choline die in eieren wordt aangetroffen, versterkt onze hersenen

Kunnen eieren bescherming bieden tegen ziekte van Alzheimer? Het lijkt een gewaagde veronderstelling, maar ze zou wel eens een grond van waarheid kunnen bevatten. Voor alle duidelijkheid: overtuigende bewijzen voor de link tussen eieren en een verminderde kans op Alzheimer liggen nog niet op tafel. Wetenschappers hebben echter wel al bepaalde signalen gevonden die laten vermoeden er sprake zou kunnen zijn van een positief effect.

De choline die in eieren wordt aangetroffen, versterkt namelijk onze hersenen. Het gehalte aan choline zou vooral hoog zijn in eieren van scharrelkippen, want deze eieren bevatten meer vitamine E. Het zou volgens wetenschappers met name de hoeveelheid vitamine E die bepalend kan zijn voor het beschermingseffect tegen Alzheimer. Verder wetenschappelijk onderzoek is uiteraard nodig, maar de algemene trend is dat de dokters in de afgelopen jaren heel anders tegenover eieren zijn gaan aankijken.

We zijn opgegroeid in de overtuiging dat het eten van te veel eieren slecht is voor de gezondheid. Het verhaal is bekend: eieren zouden te veel cholesterol bevatten, waardoor we het risico lopen dat onze aderen dichtslippen. Sommige wetenschappers gaven de goede raad om maximaal twee eieren per week te eten, kwestie van de risico’s op een hartaanval of andere hart- en vaatziekten tot een minimum te beperken.

Maar recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat eieren gezonder zijn dan algemeen wordt aangenomen. Een uitgebreide studie uitgevoerd door de Wake Forest University wees uit dat er eigenlijk geen link kan worden bewezen tussen eieren en hartproblemen. Sommige voedingsexperts gaan nog een stapje verder en noemen eieren zonder blikken of blozen het gezondste voedsel dat we op ons menu hebben staan.

Syndicatie