Het lezen van boeken is goed voor het stimuleren van de werking van het geheugen

Het lezen van boeken is goed voor het stimuleren van de werking van het geheugen

Vergeet vooral niet om de plots te houden

Lezen is sowieso een aangename bezigheid, zelfs in een tijdperk dat internet als hét communicatiemedium bij uitstek wordt beschouwd. Een Angelsaksisch spreekwoord zegt dat een man die leest niet alleen zijn eigen leven leidt, maar daarnaast ook nog eens 1.000 andere lezers. Boeken zijn goed voor het stimuleren van het geheugen omdat de lezer zich telkens moet herinneren wat voordien gebeurd is.

Het lezen van boeken is ook goed voor het stimuleren van de werking van het geheugen. Maar niet alleen boeken kunnen deze functie vervullen, literatuur van kranten en tijdschriften is eveneens warm aanbevolen. Vergeet vooral niet om de plots te houden, want lezen om te lezen is natuurlijk ook niet de bedoeling. Wie zijn of haar geheugen wil onderhouden, zal daarom ook van elke mogelijkheid gebruikmaken om te lezen. Dommer zal hij of zij er alvast niet van worden.

Met het ouder worden vermindert de cognitieve capaciteit van ons brein. Jammer maar helaas, hiertegen valt weinig te doen. Het verlies aan capaciteit heeft alles te maken met een natuurlijk verouderingsproces waar, willen of niet, helaas niemand aan kan ontsnappen. De veroudering stoppen of afremmen gaat helaas (nog) niet, maar we wel kunnen we  het proces van de afnam vertragen.

Een aantal activiteiten die onze hersenen aan het werk zetten kunnen daarbij helpen. Maar overigens hoeven we ons verder geen illusies te maken: deze activiteiten zullen het opduiken van bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer niet kunnen voorkomen. Tot op heden is voor deze gevreesde (denk maar aan Alzheimer!) kwaal nog geen remedie gevonden en het ziet er ook niet naar uit dat dit snel zal gebeuren.

Syndicatie