Overgewicht verhoogt risico op Alzheimer

Overgewicht verhoogt risico op Alzheimer

 
OvergewichtOudere volwassenen die hun gewicht in de gaten houden, lopen minder kans om Alzheimer te krijgen. Door de kilo’s te controleren, dragen zij tevens zorg voor het behoud van hun geheugen.  
 
Uit een studie gepubliceerd in mei 2008 in het blad Obesity Reviews blijkt dat gewicht wel degelijk een rol kan spelen bij het voorkomen van dementie. Researchers van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in Baltimore ontdekten dat mensen met overgewicht 80% meer kans liepen op Alzheimer dan mensen met een ‘normaal’ gewicht.
 
Verband tussen obesitas en dementie
 
Er is met andere woorden een verband tussen overgewicht en Alzheimer. Mensen die aan obesitas lijden, zijn met deze gewaarschuwd. De medaille heeft echter ook een keerzijde. Ondergewicht verhoogt eveneens de kans op dementie, zij het slechts met 36%.
 
Het debat over het verband tussen obesitas en dementie wordt al lang gevoerd. Vorige studies zouden geen sluitende resultaten opgeleverd hebben, maar door de studie van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health zou het verband nu wel zijn aangetoond.
 
Youfa Wang, MD, associate professor of International Health and Epidemiology bij de instelling, onderzocht met zijn collega’s 10 internationale studies die tussen 1995 en 2007 werden gedaan met verschillende vormen dementie. De personen die deelnamen aan de studies waren tussen 40 en 80 jaar oud.
 
Wang stelt dat het verband tussen obesitas en dementia duidelijk kon worden aangetoond en dit zowel voor mannen als voor vrouwen. Het risico bleek vooral aanwezig bij mensen die voor hun 60ste hun cognitieve vermogens zagen afnemen.

 

Syndicatie