Zijn senioren nog in staat om op een veilige manier achter het stuur plaats te nemen?

Zijn senioren nog in staat om op een veilige manier achter het stuur plaats te nemen?

Rijveiligheidscentrum voor senioren is geen overbodige luxe

Zijn senioren nog in staat om op een veilige manier achter het stuur plaats te nemen? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Regelmatig woedt in de pers een discussie over dit onderwerp, waarbij niet iedereen even enthousiast is over het idee dat ouderen zo maar zonder boe of ba achter het stuur van de wagen mogen plaatsnemen. Maar de wetenschap staat niet stil zo blijkt, er worden wel degelijk inspanningen geleverd gericht om senioren op een veilige manier achter het stuur te houden.

Jessa Ziekenhuis en IMOB/UHasselt starten een rijveiligheidscentrum voor senioren, zo werd enkele weken geleden bekendgemaakt. Autorijden is namelijk essentieel voor ieders mobiliteit. Ook voor senioren, die steeds langer leven en bijgevolg ook langer deel uitmaken van het verkeer. Maar hoe weet je of iemands lichamelijke en cognitieve vaardigheden nog goed genoeg zijn om een wagen te besturen?

 Dankzij de rijvaardigheidsevaluatie van het centrum Samen Veilig Mobiel, een initiatief van Jessa Ziekenhuis en IMOB/UHasselt. “Dagelijks worden we op geriatrie geconfronteerd met de vraag van familieleden: mag vader of moeder nog wel autorijden? Is hij of zij hiervoor nog ‘goed genoeg’? We voelden al een tijdje de nood aan een kwalitatief evaluatiecentrum dat een onderbouwd antwoord op deze vraag kan bieden”, aldus dr. Mark Lutin (geriater in het Jessa Ziekenhuis).

Prof. dr. Tom Brijs (IMOB/UHasselt): “In een eerste fase onderzochten we welke klinische testen ons iets vertellen over rijvaardigheid, welke wegomgeving idealiter nagebootst wordt in een simulator om ouderen op de juiste vaardigheden te testen en welke gegevens we uit die testen kunnen halen, om nadien te evalueren of iemand nog veilig rijdt of niet. Met die kennis op zak is het centrum Samen Veilig Mobiel op poten gezet.”

Syndicatie