Weinig nieuwe geneesmiddelen voor Alzheimer in de pijplijn, hoop rust op Dimebon

Weinig nieuwe geneesmiddelen voor Alzheimer in de pijplijn, hoop rust op Dimebon

Meeste medicijnen voor Alzheimer raken niet door de testfasen

Het Amerikaans Medivation werkt met de steun van Pfizer aan een nieuw geneesmiddel voor de bestrijding van Alzheimer. Dat is goed nieuws, want er zitten weinig nieuwe geneesmiddelen voor de bestrijding Alzheimer in de pijplijn. Veel hoop rust op Dimebon, want de meeste medicijnen voor Alzheimer raken niet door de testfasen.

Het laatste nieuwe geneesmiddel voor Alzheimer dat naar de markt kwam was Namenda van het Amerikaanse Forest Laboratories. Dit geneesmiddel kwam al in 2003 op de markt. Ruim 10 andere geneesmiddelen in de mid- tot late-stage testing fase hebben tot dusver gefaald en hebben de markt niet gehaald. Heel wat geneesmiddelen zagen er in de eerste fase van de testen weliswaar veelbelovend uit, maar bleken uiteindelijk toch de hooggespannen verwachtingen niet te kunnen invullen.

Constantine Lyketsos, psychiater bij het Johns Hopkins Bayview Medical Center in Baltimore en specialist in Alzheimer, is van mening dat het tijd is dat er nieuwe geneesmiddelen naar de markt komen. In verband met Dimebon waarschuwt hij voor overdreven optimisme. Of het geneesmiddel al dan niet inzetbaar is in de strijd tegen Alzheimer, zal uit de testen moeten blijken. Er dient volgens Lyketsos alleszins nog een lange weg afgelegd worden alvorens Dimebon rijp is voor commercialisatie. Hij roept dan ook op om realistisch te blijven en het medicijn niet tot wondermiddel uit te roepen alvorens de testen inderdaad bewijzen dat het op een succesvolle manier tegen Alzheimer kan worden ingezet.

In geval van succes tegen Alzheimer, kan voor de nieuwkomer een enorme markt open ligt. De markt voor geneesmiddelen voor Alzheimer wordt nu al geraamd op 4 miljard dollar per jaar, maar ze zou tegen 2018 nog kunnen verdrievoudigen. Medivation hoopt om met de steun van Pfizer de aanvraag voor commercialisatie van Dimebon in 2011 te kunnen indien. De datum voor het indienen van de aanvraag kan zelfs nog worden vervroegd wanneer een test bij 525 patiënten succesvol verloopt.

Ook bij Pfizer heerst voorzichtig optimisme. Briggs Morrison, senior vice president van Pfizer's primary-care development group, is van mening dat de eerste testasen met Dimebon buitengewoon succesvol zijn verlopen. Zet deze trend zich verder, dan kan er een zeer belangrijke stap zijn gezet in de strijd tegen Alzheimer. Mogelijk kan Dimebon worden gebruikt als basis voor nog sterkere geneesmiddelen tegen Alzheimer.

Syndicatie