Vis, noten en groenten kunnen risico op Alzheimer doen afnemen

Vis, noten en groenten kunnen risico op Alzheimer doen afnemen

Een dieet dat goed is voor het hart, kan ook goed zijn voor de hersenen

Vis, noten en groenten kunnen het risico op de ziekte van Alzheimer doen afnemen. Een dieet dat goed is voor het hart, kan zodoende ook goed zijn voor de hersenen. Ook het voorzichtig omspringen met rood vlees, zuivelproducten met een hoog vetgehalte enzovoort kan een stap in de goede richting betekenen om Alzheimer te voorkomen. Garanties op succes kunnen in deze materie uiteraard niet gegeven worden.

Researcher Nikolaos Scarmeas, professor neurologie aan de Columbia University in New York en mede-auteur van het onderzoek, roept toch om voorzichtig om te springen met de resultaten van de studie. Het volstaat zeker niet tomaten en boontjes te eten om Alzheimer te vermijden. Zo eenvoudig liggen de zaken nu eenmaal niet. Scarmeas stelde dat op basis van deze studie alleen geen aanbevelingen mogen worden gedaan, verder onderzoek is alleszins nog nodig. Maar toch zijn er sterke aanwijzingen dat voedingsproducten die goed zijn voor het voorkomen van hart- en vaatziekten ook een positief effect kunnen hebben bij het voorkomen van Alzheimer. Scarmeas stelde de resultaten van zijn onderzoek voor op de jaarvergadering van American Neurological Association (ANA).

De studie had betrekking op 1.691 mensen met een leeftijd van 65 of ouder die geen tekenen van dementie vertoonden. De deelnemers aan het onderzoek vulden een uitgebreid formulier in met vragen over hun eetgewoonten tijdens het voorbije jaar. In het labo werd nadien onderzocht welk dieet rijk was aan Omega 3-vetzuren en aan vitamine E, die beiden gelinkt worden aan een verminderd risico op het ontwikkelen van Alzheimer. Verzadigde vetzuren bleken anderzijds grotere risico’s met zich mee te brengen.

Op basis van het onderzoek werd een Alzheimer-beschermend dieet opgesteld, dieet dat rijk is aan noten, vis, kip, tomaten, kolen, veel fruit enzovoort. Te mijden zijn de ‘usual suspects’ zoals rood vlees, organen, boter enzovoort. Scarmeas merkte op dat pas op langere termijn met een grote mate van zekerheid kan worden uitgemaakt welke de effecten zijn van zo’n dieet op het voorkomen van Alzheimer.

De 1.691 deelnemers werden opgedeeld in drie groepen, dit naargelang van de manier waarop zij zo’n dieet het jaar voordien gevolgd hadden. In de vier jaren nadien werd bij 211 mensen Alzheimer vastgesteld. Uit de resultaten bleek dat de top drie qua dieettrouw 38% minder kans had om Alzheimer te ontwikkelen in de komende vier jaar dan het onderste derde van de rangschikking. Bij studie werd rekening gehouden met een aantal variabele factoren zoals ouderdom, roker of niet-roker, fysische activiteiten, body mass index en het al dan niet volgen van een calorie-arm dieet.

Volgens Craig Blackstone, hoofd van het Amerikaans National Institute of Neurological Disorders and Stroke, was vooral onder de indruk van het feit dat de onderzoekers met die variabele factoren rekening hielden. Blackstone geniet internationaal de reputatie een specialist te zijn op het vlak van Alzheimer.

Syndicatie