Het lijkt ongeloofwaardig maar toch is het waar: muziek is goed voor de werking van onze hersenen

Het lijkt ongeloofwaardig maar toch is het waar: muziek is goed voor de werking van onze hersenen

Onderschat de kracht van muziek dus niet

Het lijkt ongeloofwaardig maar toch is het waar: muziek is goed voor de werking van onze hersenen. Onderschat de kracht van muziek dus niet, want wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek en muziektherapie (ook wel bekend onder de naam ‘melotherapie’) onze hersenen aan het werk zet. Dat geld misschien minder voor populaire dan voor klassieke muziek. De eerste werkt namelijk meer in op het lichaam dan op de hersenen.

Dat is echter omgekeerd bij klassieke muziek, want het vergt een denkoefening om op de juiste manier te kunnen genieten van klassieke muziek. De luisteraard zal een ‘leitmotiv’ proberen te herkennen, de verschillende muziekinstrumenten onderscheiden. Het valt dan ook aan te raden om op dagdagelijkse basis naar muziek te luisteren, kwestie van de hersenen te oefenen om de muziek beter te begrijpen. Het functioneren van uw hersenen zal er zeker niet op achteruit gaan.

Met het ouder worden vermindert de cognitieve capaciteit van ons brein. Jammer maar helaas, hiertegen valt weinig te doen. Het verlies aan capaciteit heeft alles te maken met een natuurlijk verouderingsproces waar, willen of niet, helaas niemand aan kan ontsnappen. De veroudering stoppen of afremmen gaat helaas (nog) niet, maar we wel kunnen we  het proces van de afnam vertragen.

Een aantal activiteiten die onze hersenen aan het werk zetten kunnen daarbij helpen. Maar overigens hoeven we ons verder geen illusies te maken: deze activiteiten zullen het opduiken van bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer niet kunnen voorkomen. Tot op heden is voor deze gevreesde (denk maar aan Alzheimer!) kwaal nog geen remedie gevonden en het ziet er ook niet naar uit dat dit snel zal gebeuren.

Syndicatie