Nieuw geneesmiddel kan opsporen van amyloïde plaques bij Alzheimer helpen vergemakkelijken

Nieuw geneesmiddel kan opsporen van amyloïde plaques bij Alzheimer helpen vergemakkelijken

Snellere opsporing van gevreesde aandoening wordt zo mogelijk

Een nieuw geneesmiddel ontwikkeld door Eli Lilly kan het opsporen van amyloïde plaques bij Alzheimer helpen vergemakkelijken. Een snellere opsporing van de gevreesde aandoening wordt zo mogelijk. Het geneesmiddel is Amyvid en kan door de Amerikaanse Food and Drug Administration worden goedgekeurd op voorwaarde dat aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Eén van die voorwaarden is dat er een programma wordt opgesteld om de amyloïde plaques te leren herkennen. Daarnaast moet het bedrijf ook verzekeren dat de resultaten van hersenscans die worden bekomen bij patiënten die Amyvid gebruiken op de juiste manier geïnterpreteerd kunnen worden. In de medische wereld wordt al positief gereageerd op de komst van het nieuwe medicijn. Het is namelijk al een tijdje duidelijk dat er een verband is tussen het opduiken van amyloïde plaques en de ziekte van Alzheimer.

Die amyloïde plaques zijn stukjes eiwit die zich ophopen tussen de hersencellen en die er uiteindelijk toe leiden dat de hersenen gaan aftakelen. Uiteindelijk gaat de omvang van de hersenen afnemen, met daarna de gekende gevolgen. In een eerste fase zal het geheugen op korte termijn afnemen, waarna de patiënt geleidelijk aan kan terugvallen in een situatie van totale dementie. Tot dusver is er tegen de aandoening van Alzheimer nog geen kruid gewassen.