Internet als extern geheugen wordt steeds belangrijker voor de westerse wereld

Internet als extern geheugen wordt steeds belangrijker voor de westerse wereld

Mensen herinneren zich steeds vaker waar informatie is opgeslagen op internet, eerder dan ze zich de informatie zelf herinneren

We trappen ongetwijfeld een open deur in door te stellen dat internet onze leefwereld grondig dooreengeschud heeft en dat op verschillende vlakken. Het voorbeeld van de studenten die hun papers gewoon van internet ‘plukken’ is genoegzaam bekend. Internet wordt steeds vaker als een soort bibliotheek waar alle benodigde informatie onmiddellijk beschikbaar is.

Internet als extern geheugen wordt steeds belangrijker voor de westerse wereld. Dat geldt niet alleen voor veelgebruikte sites als Amazon.com en Google, maar ook voor duizenden andere sites. Gevolg is dat veel informatie die vroeger in het geheugen werd opgeslagen, nu gewoon wordt vergeten. Het opslaan in het eigen geheugen is namelijk niet langer noodzakelijk.

Mensen herinneren zich anderzijds steeds vaker waar informatie is opgeslagen op internet, eerder dan ze zich de informatie zelf herinneren. Zo ontstaat er een soort interconnectie tussen de computer en het menselijk geheugen. Uit een onderzoek uitgevoerd aan Columbia University in New York blijkt dat 34 studenten zich inderdaad beter herinnerden waar de informatie op internet was opgeslagen dan dat ze die bij zichzelf konden oproepen.

Syndicatie