Nieuwe medicijnen voor ziekte van Alzheimer op komst

Nieuwe medicijnen voor ziekte van Alzheimer op komst

Opletten voor neveneffecten bij aantal medicijnen

Er zijn aantal nieuwe medicijnen voor de ziekte van Alzheimer op komst, waarbij zowel Eli Lilly & Co., GlaxoSmithKline Plc, Pfizer Inc. als Bristol-Myers Squibb Co in die richting werken. De nieuwe generatie bestrijders van de ziekte van Alzheimer richten zich hoofdzakelijk op het beta- of op gamma-secretase enzyme, twee enzymes die het proteïne amyloid beta produceren dat met de ziekte van Alzheimer wordt gelinkt.

Philip Wong, professor in pathologie en neuroscience in Baltimore bij de Johns Hopkins University, waarschuwt echter dat we moeten opletten voor neveneffecten bij een aantal van die nieuwe medicijnen. Door het blokkeren van die welbepaalde enzymen kan onder andere huidkanker, bepaalde vormen van schizofrenie en zelfs een verkorting van de levensduur als neveneffect opduiken.

Semagacestat, een gamma-secretase inhibitor van Eli Lilly bevindt zich in de laatste testfase, waardoor een goedkeuring van dit medicijn voor de Amerikaanse markt mogelijk niet zo ver meer af is. Ook de andere bedrijven blijven naarstig verder werken aan nieuwe medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer. Die moeten echter nog allemaal goedgekeurd worden.

Wanneer die geneesmiddelen gecommercialiseerd mogen worden, is het mogelijk om de ziekte van Alzheimer met een cocktail van medicijnen aan te pakken. Die aanpak lijkt echter nog meerdere jaren in de toekomst te liggen, zodat er voorlopig nog geen echte doorbraak is in de behandeling van de ziekte van Alzheimer.

Voorlopig gebeuren de proefnemingen met nieuwe medicijnen voor de bestrijding van de ziekte van Alzheimer nog bij muizen, maar het is de bedoeling om binnenkort op mensen over te stappen. Het komt er blijkbaar op aan om de beta- en gamma-secretase enzymen niet volledig te blokkeren. Wanneer een volledige blokkering wordt vermeden, kunnen de neveneffecten grotendeels uitblijven.

Hoewel onmiddellijke resultaten nog niet voorhanden zijn, kan er wel toch al gesteld worden dat er een veelbelovende richting is gevonden in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Vraag is uiteraard of die richting al dan niet doodlopend gaat zijn. In ieder geval zal nog jaren van onderzoek nodig zijn alvorens een effectieve doorbraak in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer zal opgetekend worden.

 

Syndicatie