Geneesmiddel tegen Alzheimer kan ook werkzaam zijn in strijd tegen ziekte van Huntington

Geneesmiddel tegen Alzheimer kan ook werkzaam zijn in strijd tegen ziekte van Huntington

Dimebon inzetbaar tegen andere neurologische aandoeningen

Een geneesmiddel ontwikkeld tegen de ziekte van Alzheimer kan ook werkzaam zijn in strijd tegen ziekte van Huntington, zo blijkt uit recent onderzoek. Dimebon, het medicijn in kwestie, zou dus ook inzetbaar tegen andere neurologische aandoeningen. Dimebon wordt ontwikkeld door de farmaceutische bedrijven Pfizer en Medivation.

Een nieuw geneesmiddel is Dimebon zeker niet, want de introductie dateert al van ruim een kwarteeuw geleden. Het verbetert het mentaal functioneren en het geheugen van patiënten die aan Alzheimer lijden. Blijkt nu dat het medicijn ook een gelijkaardig effect heeft bij de behandeling van de ziekte van Huntington, een erfelijke degeneratieve neurologische aandoening.

De resultaten van het onderzoek betreffde de testen met Dimebon voor de behandeling van de ziekte van Huntington zijn verschenen in de Archives of Neurology. De studie werd uitgevoerd bij 91 patiënten en was gefinancierd door Medivation. Er was in de studie maar sprake van beperkte neveneffecten. In de medische wereld werd in ieder geval positief gereageerd op het bericht, want het kan een doorbraak betekenen in de strijd tegen de ziekte van Huntington.

Voor de ziekte van Huntington is momenteel nog geen geneesmiddel beschikbaar. Karl Kieburtz, hoofdauteur van de studie en professor neurologie aan de University of Rochester in New York, merkt op dat alleen al in de Verenigde Staten 25.000 mensen aan de ziekte van Huntington lijden. Voor Europa wordt rekening gehouden met een gelijkaardig aantal.

De ziekte start meestal op middelbare leeftijd, met als symptomen samentrekken van de spieren, depressie, agressie, verlies van oriëntatievermogen en geheugen. Kieburtz is tevreden dat er een doorbraak is bereikt in de strijd tegen de ziekte van Huntington, maar stelt anderzijds dat er nog veel bijkomend onderzoek dient te gebeuren alvorens van een definitieve doorbraak kan worden gesproken. Met name de werking van Dimebon op langere termijn bij patiënten die lijden aan de ziekte van Huntington moet nog worden onderzocht.

Kieburtz wil dat vooral de werking van de werkzame molecule in Dimebon verder wordt onderzocht. Het blijkt namelijk dat er hoe dan ook een positief effect is in de strijd tegen zowel Alzheimer als de ziekte van Huntington. Dat positief effect in de strijd tegen Alzheimer is overigens ook al bij vorige proeven in Rusland gebleken.

Syndicatie