Gen gelinkt aan ziekte van Alzheimer doet vraagtekens rijzen

Gen gelinkt aan ziekte van Alzheimer doet vraagtekens rijzen

Mensen die gen apolipoproteïne E of APOE e4 dragen, maken meer kans op ziekte van Alzheimer

In de afgelopen jaren zijn heel wat nieuwe studies verschenen omtrent de ziekte van Alzheimer. Mensen die het gen apolipoproteïne E of APOE e4 dragen, maken volgens een recente studie meer kans om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen, zo blijkt uit een recente studie.

Wie het gen apolipoproteïne E of APOE e4 draagt, heeft een groter risico op licht geheugenverlies vanaf de 50-jariger jaren, veel eerder dan in het verleden werd veronderstelt. Uit testen met 815 deelnemers aan een onderzoek in de Amerikaanse staat Arizona bleek dat  317 van de onderzochten een of twee kopies van het gen
apolipoproteïne E of APOE e4 droegen.

Vervolgens bleek uit geheugentest, gespreid over een periode van vijf jaar, dat ze een hoger risico op geheugenverlies lopen. Dat begint al in de 50-er jaren, met een sterke mentale achteruitgang in hun 60-er jaren. Bij proefpersonen die het gen niet droegen, bleek daar geen of in veel mindere mate sprake van te zijn. Het gen wordt zodoende verdacht een rol te spelen in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

De uitslagen van de studie werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. De normale leeftijd voor mild geheugenverlies wordt normaliter bij 60- of 70-plussers of zelfs nog later gesitueerd. Het APOE e4 gen staat al langer bekend als een gen dat een risicofactor kan vormen voor het opduiken van de ziekte van Alzheimer. Het gen zou zelfs verantwoordelijk zijn voor de helft van de gevallen van mensen die door Alzheimer worden getroffen na hun 65ste.

Uit het onderzoek, dat werd gevoerd door Richard J. Caselli van de Mayo Clinic Arizona in Scottsdale, blijft dat mensen met het APOE e4 gen sneller aan geheugenverlies gaan lijden en minder leervermogen hebben dan mensen die geen drager zijn van het gen. Volgens Caselli legt het onderzoek de lat lager wat betreft de leeftijd waarop de de ziekte van Alzheimer kan toeslaan.

De studie maakt duidelijk dat het al op jongere leeftijd noodzakelijk kan zijn om preventieve maatregelen te treffen in de strijd tegen de de ziekte van Alzheimer. Daarmee wordt vooral gemikt op jongere mensen die signalen van achteruitgang van het geheugen geven.

Wat het APOE e4 gen precies doet, is nog altijd niet bekend. Het gen duikt op bij bijna de helft van de gevallen van mensen die op latere leeftijd de de ziekte van Alzheimer ontwikkelen. Anderzijds is het gen volgens Amerikaanse National Institute on Aging aanwezig bij een kwart tot een derde van de bevolking.

Bill Thies, hoofd van de Amerikaanse Alzheimer’s Association, is van mening dat het onderzoek bruikbaar kan zijn voor een vertraging van de ontwikkeling van de de ziekte van Alzheimer. Op basis van de studie kan verder worden gewerkt aan een geneesmiddel dat de effecten van de de ziekte van Alzheimer verzacht of de komst van de kwaal vertraagt. Het team dat het onderzoek uitvoerde, zet zijn studiewerk inmiddels verder.

Syndicatie