Kan alcohol ziekte van Alzheimer helpen voorkomen?

Kan alcohol ziekte van Alzheimer helpen voorkomen?

Gezonde geest in een gezond lichaam dankzij rode wijn

Hoe groot is het risico dat we aan de ziekte van Alzheimer zullen lijden? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Maar misschien moeten we de vraag anders formuleren: kan alcohol de ziekte van Alzheimer helpen voorkomen? Het antwoord op deze vraag kan een voorzichtig ‘ja, misschien’ luiden. Er zijn inderdaad aanwijzigingen dat een matig alcoholgebruik de menselijke hersenen kan helpen voorkomen.

Het is natuurlijk te vroeg om te stellen dat de sleutel naar het  genezen of voorkomen van Alzheimer in bier, wijn of bittertjes moet worden gevonden. Matige consumptie van alcohol kan echter de afname van het geheugen helpen voorkomen om de eenvoudige reden dat het de bloedstroom door de hersenen bevordert. Tot voor kort was hierover weinig geweten, maar wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dit inderdaad klopt.

In vino vero, zo luidde een spreekwoord van de Romeinen. Het drinken van wijn is niet alleen een culinair gegeven, het kan ook de gezondheid ten goede komen. Voorwaarde is uiteraard dat matigheid wordt betracht. Zware drinkers kunnen zowel geestelijk als fysiek zware problemen krijgen. Iedereen kent in zijn omgeving wel voorbeelden van mensen die als gevolg van overdreven alchoholgebruik aan de rand van de afgrond zijn gebracht.

Maar matig gebruik van alcohol in het algemeen en wijn in het bijzonder lijkt vooral positieve effecten voor de gezondheid te hebben. Iedereen heeft al wel eens horen vertellen dat vooral rode wijn goed is ons lichaam. Dat is inderdaad ook zo, maar aan het drinken van wijn zijn nog andere positieve punten verbonden wat de gezondheid betreft. Of met andere woorden: drink gerust een glaasje (witte of rode) wijn, maar blijft altijd matig in het alcoholgebruik.

Syndicatie