Schaamte belet mensen vaak om in een vroeg stadium Alzheimer te bekennen

Schaamte belet mensen vaak om in een vroeg stadium Alzheimer te bekennen

Ongeveer een kwart van de mensen met Alzheimer verbergen de aandoening zo lang mogelijk

Het stigma dat verbonden is aan de ziekte van Alzheimer wordt door iedereen vaak onderschat, ook door de medische wereld. Wie de diagnose te horen krijgt, weet dat hij of zij weinig hoop op een uitweg heeft. Alzheimer is tot dusver nog steeds een éénrichtingsweg, de kansen op verbetering zijn zo goed als nihil.

Sommige geneesmiddelen pretenderen de ziekte te kunnen afremmen, maar de medische wereld heeft zo zijn twijfels over de doeltreffendheid van die medicatie. In feite kunnen we tegen Alzheimer nog altijd weinig of niets ondernemen, of we dat nu graag horen of niet. Als we notoire onderzoekers mogen geloven, hoeven we in de komende 10 jaar niet op een wondermiddel te rekenen. We zullen dus nog geruime tijd moeten leren leven met deze vreselijke ziekte.

Een stap in de goede richting is een vroege ontdekking van Alzheimer. Zoals we al zeiden is er weliswaar weinig hoop op verbetering, maar zowel patiënt als omgeving krijgen bij een snelle diagnose rustig de tijd om te leren leven met het onvermijdelijke. Daarom kan zo’n snelle diagnose niet vroeg gesteld worden. Hierbij duiken echter praktische problemen op die stokken in de wielen kunnen steken.

Schaamte belet mensen vaak om in een vroeg stadium Alzheimer te bekennen, schaamte die verband houdt met de wetenschap dat ze binnen afzienbare tijd hulpbehoevend zullen zijn. In sommige gevallen zal zelfs de diagnose bewust achtergehouden worden, waardoor vrienden, familie, collega’s enzovoort pas in een laat stadium weten wat er echt aan de hand is.

 Ongeveer een kwart van de mensen met Alzheimer verbergen de aandoening zo lang mogelijk, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Uiteraard heeft het weinig zin om verstoppertje te spelen, de ziekte zal op een bepaald moment zo latent aanwezig zijn dat negeren geen enkele zin meer heeft. Daarom is het belangrijk dat in een zo vroeg stadium klare wijn wordt geschonken. 

Syndicatie