Gezonde voeding (meer groenten en fruit) kan Alzheimer helpen voorkomen

Gezonde voeding (meer groenten en fruit) kan Alzheimer helpen voorkomen

Uitgebreid onderzoek in Manhattan toont verbazende resultaten aan

Een gezonde voeding, met onder andere meer groenten en fruit, kan Alzheimer helpen voorkomen, zo blijkt uit een studie die werd uitgevoerd in Manhattan. Het betreft een vrij uitgebreid onderzoek bij 2.000 proefpersonen, zodat de resultaten er van als vrij betrouwbaar mogen worden beschouwd. De studie werd uitgevoerd bij New York'ers van 65 jaar een ouder.

Diegenen die het meest groenten, kip, vis en noten aten, bleken met minst gevoelig te zijn om Alzheimer te ontwikkelen. Daarbij was het belangrijk dat er veel donkere bladgroenten werden gegeten. Anderzijds bleek de consumptie van rood vlees, boter en vetproducten een negatieve invloed te hebben op de ontwikkeling van Alzheimer. De resultaten van het onderzoek verschenen in het Archives of Neurology.

Nikolaos Scarmeas, associate professor neurologie aan de Columbia University Medical Center in New York en één van de auteurs van het onderzoek, is van mening dat gezonde voeding de bloedvezels in de hersenen beschermt en daardoor voorkomt dat er kleine beroerten gebeuren die kunnen bijdragen aan de ziekte van Alzheimer. Scarmeas geeft toe niet over sluitende bewijzen te beschikken dat gezonde voeding Alzheimer kan helpen voorkomen, maar vast staat wel dat er van een positief effect sprake kan zijn. Gezonde voeding helpt in ieder geval andere aandoeningen voorkomen, maar nu zijn er ook signalen die er op wijzen dat een aangepast dieet hersenaandoeningen kan helpen voorkomen.

Ondanks uitgebreid onderzoek is er nog steeds geen doeltreffende behandeling voor Alzheimer ontwikkeld. Deze hersenaandoening treft wereldwijd tientallen miljoenen mensen. Op basis van de cijfers van Alzheimer's Disease International in Londen zou het gaan om minstens 30 miljoen mensen. Er is in de afgelopen jaren weliswaar vooruitgang gemaakt in de strijd tegen de ziekte, maar een definitieve behandeling is voorlopig nog niet in zicht.

Op basis van de studie gedaan door Scarmeas en zijn team is het echter niet mogelijk om verregaande conclusies te trekken. Het onderzoek gebeurde namelijk op basis van observaties van de proefpersonen, er werden geen richtlijnen aan de deelnemers opgelet. Bij de start van het onderzoek had geen enkele deelnemer Alzheimer, hij of zij werd om de anderhalf jaar gecontroleerd. Bij de deelnemers ontwikkelden er tijdens de vier jaar dat het onderzoek liep 253 Alzheimer. Bij een aangepast onderzoek was er ook plaats voor salades met olie en azijn, tomaten, broccoli, bloemkool, fruit enzovoort.

Syndicatie