Matig gebruik van alcohol is gezond voor het hart, maar grens valt moeilijk te trekken

Matig gebruik van alcohol is gezond voor het hart, maar grens valt moeilijk te trekken

Nieuwe studie wijst uit dat zwaar weekenddrinken valt af te raden, vooral voor vrouwen

Matig gebruik van alcohol is gezond voor het hart, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Anderzijds valt de grens moeilijk te trekken: wat is matig gebruik van alcohol? Bovendien valt er moeilijk iets zinnigs te zeggen over de manier waarop alcohol mag geconsumeerd worden. Een nieuwe studie wijst echter uit dat zwaar weekenddrinken valt af te raden. Regelmatig kleine hoeveelheden alcohol nuttigen, is verstandiger dan ineens zwaar te drinken.

"A drink a day helps keep your heart healthy", zo luidt een Amerikaans spreekwoord. Vrij vertaald wil dit zeggen dat een (alcoholisch) drankje per dag het hart gezond zal houden. Een onderzoek aan de universiteit van Buffalo wees echter uit dat aangeschoten worden als gevolg van het drinken van bier, wijn of gedistilleerd allesbehalve gezond is. Wie meer dan eenmaal per week aangeschoten wordt, ziet zijn kansen op hart- en vaatziekten echter verdrievoudigen.

Suzanne Thomas, dokter aan het Medical University of South Carolina's Charleston Alcohol Research Center, waarschuwt in dat verband vooral voor de gevolgen van alcoholgebruik bij vrouwen. Thomas stelt dat vrouwen meestal kleiner zijn, meer lichaamsvet hebben (dat alcohol sneller verwerkt dan spiermassa) en minder maagenzymen hebben die de alcohol kunnen afbreken.

Thomas heeft een paar goede tips voor vrouwen die toch met mate iets willen drinken. Wie een avondje op stap wil gaan, start best voorzichtig. Dat kan door bijvoorbeeld een spuitwater te bestellen. Deze kan bijvoorbeeld als aperitief worden gedronken, op voorwaarde natuurlijk dat u zich op restaurant bevindt. Een aperitief is misschien wel eetlustbevorderend, maar kan op (half) nuchtere maag toch vrij zwaar aankomen.

Bij het diner kan vervolgens wijn worden gedronken, want het voedsel in de maag zal de afbraak van de alcohol helpen bevorderen. Wat het vervolg van de avond betreft: het kan geen kwaad om de alchohol op een andere manier te doseren. Dat kan bijvoorbeeld door wijn te mengen met water (wijnkenners gaan hier ongetwijfeld verontwaardigd op reageren) of om een whisky met cola in drie fasen te laten opdienen. Daarmee bedoelen we mee dat de hoeveelheid whisky over drie glazen wordt gespreid. Deze glazen worden telkens met cola aangevuld.

Syndicatie