Elektroschokken kunnen inderdaad zware depressies helpen bestrijden

Elektroschokken kunnen inderdaad zware depressies helpen bestrijden

Nieuwe studie toont aan dat elektrotherapie overactieve delen van hersenen helpt kalmeren

Elektrotherapie is weliswaar omstreden voor het bestrijden van depressies, maar deze techniek wordt al jarenlang met wisselend succes toegepast. Naar verluidt zouden al voor het eerst in 1937 patiënten behandeld zijn met elektroshocks, zonder dat echt duidelijk was waarom deze therapie enige kans op succes zou hebben.

Eigenlijk weten we dat nu nog altijd niet, hoewel er nu toch aanwijzigingen zijn die laten vermoeden in welke richting dient te worden gezocht. Volgens Paul Holtzheimer, professor of psychiatrie en chirurgie aan Dartmouth Medical School, wordt ongeveer 10 tot 20% van de patiënten met een zware depressie met elektroshocks behandeld. Het betreft op de eerste plaats patiënten bij wie medicatie niet aanslaat.

Elektroschokken kunnen inderdaad zware depressies helpen bestrijden, zo blijkt uit een studie die werd voorgesteld door de Amerikaanse Proceedings of the National Academy of Sciences. Bovendien is er nu enige klaarheid gekomen over het effect dat door electroconvulsive therapy (ECT) wordt bereikt.

De nieuwe studie toont aan dat elektrotherapie overactieve delen van hersenen helpt kalmeren, het betreft meer bepaald die delen van de hersenen die betrokken zijn in emotionele processen, in denkprocessen en in concentratievermogen. Door het kalmerend effect zouden de scherpe kantjes van het depressiegebeuren afgevijld worden, met als gevolg dat de patiënt zich uiteindelijk beter gaat voelen.

 Volgens Holtzheimer geven de resultaten van de studie een duidelijker beeld over de werking van de hersenen. Wanneer de resultaten van het onderzoek worden bevestigd, zou er sprake kunnen zijn van een netwerkenprobleem. Eerder was uit vorige studies al gebleken dat bij depressieve patiënten vaker sprake was van hyperactieve connecties dan bij mensen die niet onder een depressie te lijden hadden.

Syndicatie