Soms zit een depressie verstopt achter een andere aandoening

Soms zit een depressie verstopt achter een andere aandoening

Een depressie is niet altijd even makkelijk te onderscheiden

In theorie zou het een koud kunstje moeten zijn om de symptomen van een depressie vast te stellen. Bijna iedereen kent namelijk deze symptomen doordat er altijd wel iemand in de omgeving is die met een depressie te maken heeft. De praktijk vertelt echter een heel ander verhaal: sommige depressies worden niet of te laat (h)erkend. Dat is jammer, want er wordt bij voorkeur zo snel mogelijk ingegrepen.

Soms zit een depressie verstopt achter een andere aandoening en is ze zodoende niet onmiddellijk als dusdanig te herkennen. Dat heeft te maken met het feit dat een aantal zichtbare symptomen niet onmiddellijk in de richting van een depressie maar eerder in die van een andere aandoening wijzen.

Een depressie is dus niet altijd even makkelijk te onderscheiden en hier ligt dus een belangrijke opdracht weggelegd voor de onmiddellijke omgeving. Noteer bij voorkeur op dagdagelijkse basis wat er gebeurt of wat er niet gebeurt. Op basis van deze nota’s zal het makkelijker worden om de juiste diagnose te stellen met betrekking tot het al dan niet hebben van een depressie.

Syndicatie