Hebben mensen die zich depressief voelen meer kansen om kanker te ontwikkelen?

Hebben mensen die zich depressief voelen meer kansen om kanker te ontwikkelen?

Psychische factor bij kankergevallen is nog niet helemaal duidelijk

In het Nederlands kennen we het woord ‘kankeren’, een woord dat suggereert dat er een causaal verband zou kunnen bestaan tussen een algemeen gevoel van onbehagen dat iemand treft en het ontwikkelen van kanker. Of met andere woorden: iemand die zich in meer of mindere mate depressief voelt, zou meer kansen hebben om kanker te ontwikkelen dan mensen die zich goed in hun vel voelen.

Hebben mensen die zich depressief voelen daadwerkelijk meer kansen om kanker te ontwikkelen? Het antwoord op die vraag moeten we u helaas schuldig blijven. De volksmond zegt dat dit inderdaad zo is, maar in grote delen van de medische wereld wordt de link tussen het psychische en het fysische weggelachen.

De psychische factor bij kankergevallen is nog niet helemaal duidelijk, er zal nog heel wat wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk zijn om aan te tonen of dat verband al dan niet bestaat. Sommige gevallen van kanker versterken het vermoeden dat er wel degelijk ‘iets’ is dat meebrengt dat pessimistisch ingestelde mensen makkelijker kanker ontwikkelen dan geboren optimisten.

Bovendien moet er een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende vormen van kanker, die mogelijk niet allemaal dezelfde oorzaken hebben. Sommige kankers lijken door infecties te worden veroorzaakt, terwijl anderen eerder het gevolg zijn onze levenswijze.

Hoe kunnen we kanker vermijden?, luidt dan een volgende logische vraag. Het antwoord op deze vraag is echter evenmin eenvoudig. Veel meer dan de klassieke adviezen kunnen we eigenlijk niet geven: eet zoveel mogelijk groenten en fruit, rook niet en drink niet te veel alcohol en probeer zo veel mogelijk lichaamsbeweging te nemen. Hier voegen we nog aan toe dat humeur een factor is die u kan beïnvloeden, wie zich depressief voelt zal daar weinig aan kunnen doen.

Syndicatie