Huilen kan agressief gedrag stoppen

Huilen kan agressief gedrag stoppen

Veel vraagtekens in verband met menselijke tranen blijven onopgelost

Huilen kan agressief gedrag stoppen, zo blijkt uit een recente studie. Shani Gelstein en Yaara Yeshurun van het Weizmann Institute of Science in Rehovot, Israel, bevestigen daarmee iets wat al langer werd vermoed. De onderzoekers keken op de eerste plaats naar het effect van tranen op het testosterongehalte bij mannen. Zij concentreerden zich daarom op vrouwelijke tranen, echter met de mogelijkheid naar extrapolatie wat betreft mannen en kinderen.

Veel vraagtekens in verband met menselijke tranen blijven onopgelost, zo luidde niettemin toch één van de conclusies van het onderzoek. Met name de inwerking van tranen op de hersenen blijft een onderwerp waar nog verder onderzoek rond noodzakelijk is. In ieder geval staat volgens Shani Gelstein en Yaara Yeshurun vast dat het effect van tranen verder reikt dan alleen maar de uitwerking van vrouwentranen op mannen.

Kennedy Wekesa, professor biologie aan de Alabama State University in Montgomery, Alabama, had als reactie dat het al langer duidelijk is dat tranen niet alleen met droefheid in verband mogen worden gebracht. Hij stelt zich nu de vraag hoe het effect van tranen van blijdschap moet worden ingeschat. Momenteel wordt hieromtrent verder onderzoek verricht.

Syndicatie