Signalen die er op wijzen dat midlife crisis in depressie dreigt te eindigen

Midlife crisis kan nieuwe kansen bieden, maar wees op de hoede voor een depressie

Een midlife crisis kan voor sommigen nieuwe kansen bieden, maar het blijft opletten voor een depressie. Of een midlife crisis leidt tot nieuwe opportuniteiten dan wel een depressie, kan van verschillende factoren afhangen. Een belangrijke factor in het hele proces is de steun van de partner en van de rest van de familie. Die steun kan van doorslaggevende aard zijn.

De bekende Amerikaanse psychiater Joan R. Sherman heeft veel ervaring met midlife crisissen die in een depressie eindigen. Volgens haar is het zaak om een aantal factoren scherp in de gaten te houden. Wanneer die factoren opduiken, is het zaak om in te grijpen. Sherman is van mening dat hoe sneller wordt ingegrepen, hoe kleiner de uiteindelijke schade zal zijn. Iemand in een midlife crisis kan verzeild raken in een negatieve spiraal, waardoor de depressie veel ernstiger vormen gaat aannemen dan eigenlijk zou moeten.

Wat zijn de factoren die er op kunnen wijzen dat een midlife crisis zich in de richting van een depressie beweegt? Dat kunnen er ernstige en minde ernstige zijn. We zetten een aantal van deze factoren op een rijtje:

Wijzigingen in de eetgewoonten, iemand met een gezonde eetlust kan plots geen zin meer hebben om te eten.

Verandering in slaapgewoonten, bijvoorbeeld een onrustige nachtrust waar dat vroeger niet het geval was. Die veranderingen in eetgewoonten kunnen gepaard gaan met vermoeidheidsverschijnselen.

Zich wanhopig of pessimistisch voelen, maar dan wel gedurende een lange periode. Het zich ‘slecht' voelen moet eigenlijk een chronisch karakter vertonen.

Rusteloosheid, angstige gevoelens, prikkelbaarheid enzovoort. Met andere woorden: de stemming is volledig omgeslagen. Iemand die vroeger een optimistisch iemand was, zal plots herkenbaar zijn geworden.

Schuldgevoelens, waarbij de persoon in de midlife crisis zich waardeloos of hulpeloos voelt. Die schuldgevoelens raken verzeild in een spiraal die maar moeilijk te stoppen valt.

Een opvallend kenmerk is ook het opduiken van het verlies in de interesse in activiteiten waarvan vroeger werd genoten, zoals bijvoorbeeld sex en hobby's.

Ook zelfmoordgedachten en zelfs zelfmoordpogingen kunnen deel uitmaken van het ziektebeeld.  

Een midlife crisis die overgaat in een depressie kan ook gepaard gaan met fysieke pijnen, zoals hoofdpijn, maagpijn enzovoort. Behandeling van deze pijnen zal geen succes kennen. 

Syndicatie