Wat zijn de symptomen van manisch-depressiviteit?

Wat zijn de symptomen van manisch-depressiviteit?

 Hoe weet ik dat iemand manisch-depressief is?
 
Het stellen van de diagnose manisch-depressief is vaak niet zo makkelijk, vanwege de verschillende schakeringen in de aandoening. Zwart is met andere woorden zelden zwart en wit zelden wit.
 
Toch zijn er een aantal kenmerken die manisch-depressiviteit helpen (h)erkennen. De belangrijkste is ongetwijfeld het optreden van dramatische en onvoorspelbare gemoedswijzigingen. Een manisch-depressieve vader zal – bij wijze van spreken – het ene moment geen krimp geven als zijn kinderen het huis afbreken om de dag nadien voor iets van niets razendkwaad te worden.
 
De twee contrasterende tegenpolen van manisch-depressiviteit
 
1)     bipolaire mania or hypo-mania
 
kenmerken:
euforie, lichtgeraaktheid
overvloedig praten, snelle gedachtensprongen
laag zelfvertrouwen
abnormale energie, minder behoefte aan slaap
impulsiviteit (wat zich kan vertalen in shoppingaanvallen, meer en dikwijls promiscuë sex, risicovolle bedrijfsinvesteringen, snel rijden)
 
2)     bipolaire depressie/grote depressie
 
depressieve gevoelgen, weinig zelfvertrouwen
weinig energie, apathie
triest, eenzaam, hulpeloos, schuldgevoelens
langzaam praten, vermoeidheid, zwakke conditie
slapeloosheid dan wel te veel slapen
zelfmoordneigingen
concentratiestoornissen
weinig interesse in de dagdagelijkse activiteiten
 
Snel ingrijpen bij manisch-depressiviteit, vooral in de manische fase
 
Iemand die aan manisch-depressiviteit lijdt, zal dat niet zo snel toegeven. Het zal dus aan zijn omgeving zijn om medische hulp te zoeken. Zeker in de manische fase is toegeven voor de betrokkene zelf zeer moeilijk.
 
De ervaring leert dat in gezinsverband de meeste schade wordt aangericht in de manische fase. Het doen van grote uitgaven kan de schulden doen oplopen, relaties kunnen spaaklopen, ongevallen kunnen het gevolg zijn van roekeloos (rij)gedrag.
 
Daarom is het verstandig om meteen te reageren op signalen die wijzen op manisch-depressiviteit. Meestal bestaan die signalen uit slaapderving en extra energie. In een paar uur tijd kan deze fase omslaan in een manische psychose. Tijdig Ingrijpen is zodoende noodzakelijk.

 

Syndicatie