Ben ik hoogsensitief of ben ik het niet?

Ben ik hoogsensitief of ben ik het niet?

Hoogsensitiviteit of HSP’er zijn (Highly Sensitive Person) hoeft niet noodzakelijk het leven bemoeilijken

Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen, daar valt nu eenmaal weinig aan te doen. Ze zijn meer ‘gepakt’ door gebeurtenissen die zich in hun dagelijks leven voordoen dan ‘gewone’ mensen, wat zich onder andere vertaalt in grotere fluctuaties in stemmingen. De hypersensitiviteit blijkt meestal ook een grotere gevoeligheid voor prikkels.

Hoogsensitiviteit kan aangeboren zijn, maar vaak ontstaat het ook naar aanleiding van een externe gebeurtenis. Zo kan een depressiviteit er toe leiden dat iemand een HSP’er (of Highly Sensitive Person) wordt. Zaak is echter om de dingen niet te dramatiseren. Wie een hooggevoelig wordt na een depressie, zal nogal eens proberen om zijn of haar gevoeligheid richting esoterie te richten.

De man of vrouw in kwestie zal zich bijvoorbeeld eigenschappen toedichten die hij of zij in feite niet bezit, zoals bijvoorbeeld het zesde zintuig. Ze gaan soms proberen de toekomst te voorspellen, iets wat uiteraard alleen maar tot frustraties gaat aanleiding geven. Er is nu eenmaal niemand die over een glazen bol beschikt waar de toekomst te lezen staat.

Ben ik hoogsensitief of ben ik het niet? De vraag stellen is eens te meer makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. De grens tussen hoogsensitief is vaak moeilijk te trekken. Bovendien wordt de eigenschap (als we dit woord mogen gebruiken) door de pers nog eens opgeblazen. Er zijn tientallen boeken verschenen over hypersensiviteit, boeken die vaak klinkklare onzin bevatten.

Hoogsensitiviteit of HSP’er zijn (als Highly Sensitive Person erkend worden) hoeft niet noodzakelijk het leven bemoeilijken. Akkoord, HSP’ers zijn vaak sneller geprikkeld of vermoeid, dus daar moet rekening mee worden gehouden. Doe het zodoende wat kalmer aan en last regelmatig een rustpauze in wanneer het u allemaal weer te veel wordt.

Syndicatie