Hoe wordt de combinatie van angst en depressie behandeld?

Hoe wordt de combinatie van angst en depressie behandeld?

Vijf manieren om de combinatie van angst en depressie met een redelijke kans op succes te behandelen

De medische wereld is het niet helemaal eens over hoe de combinatie van combinatie van angst en depressie moet worden behandeld. Sommige wetenschappers gaan uitzoeken welke van beide aandoeningen de grootste problemen veroorzaakt en gaan eerst die proberen op te lossen. Anderen proberen om combinatie van angst en depressie tegelijkertijd te behandelen. Een meevaller is dat veel behandelingen nuttig kunnen zijn in de strijd tegen beiden.

Algemeen bestaan er vijf manieren om de combinatie van angst en depressie met een redelijke kans op succes te behandelen. Die verschillende manieren van aanpak kunnen in wisselende verhoudingen worden gebruikt. Hier de vijf verschillende methoden om angstaanvallen in combinatie met een depressie te behandelen.

1.    Antidepressiva. Ondanks de benaming worden deze medicijnen niet alleen meer gebruikt voor de bestrijding van een depressie. De praktijk wijst uit dat heel wat geneesmiddelen die voor het bestrijden van een depressie ook werkzaam zijn bij het bestrijden van angstaanvalen en vice versa. Belangrijk is om de juiste medicatie te vinden. Sommige antidepressiva activeren het lichaam en gaan dus de symptomen die gepaard gaan met angstaanvallen versterken. Wanneer een bepaald medicijn niet het juiste effect heeft, is het belangrijk om over te stappen naar een ander.
2.    Therapie. Verschillende manieren van praattherapie kunnen behulpzaam zijn, maar de beste manier om zowel angst als depressie te bestrijden, is de cognitieve gedragstherapie (CBT op basis van de Engelse benaming). Kort samengevat zal deze therapie de visie van de patiënt op de wereld helpen veranderen.
3.    Angstbestrijders. Sommige antidepressiva kunnen beide aandoeningen helpen bestrijden, maar het kan wel een tijdje duren alvorens ze werkzaam zijn. In afwachting kan de patiënt voor de bestrijding van angst en depressie andere medicijnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld benzodiazepines (Ativan of Xanax bijvoorbeeld). Niet alle dokters zijn echter geneigd om deze geneesmiddelen voor te schrijven, vanwege het feit dat ze verslavend kunnen werken of tot misbruik aanleiding kunnen geven.
4.    Andere medicatie. Afhankelijk van de manier waarop iemand reageert op een geneesmiddel, kan eventueel worden overwogen om over te stappen naar een ander. Sommige mensen met angstaanvallen en depressie tegelijkertijd kunnen gebaat zijn bij medicijnen die stemmingswisselingen uitvlakken. Anderzijds kunnen slaapmiddelen patiënten met angstsymptomen de noodzakelijke rust geven.
5.    Verandering van levensstijl. Een gezonde en uitgebalanceerde manier van leven kan veel problemen helpen oplossen. Eet gezond en slaap voldoende, zo luidt het advies dat veel dokters geven aan patiënten die aan angst en depressie lijden. Betrouw niet te veel (of liever nog: niet) op alcohol en illegale drugs en neem voldoende lichaamsbeweging. Dit advies geldt trouwens ook in het algemeen.

Syndicatie