Snelle stemmingswisselingen zijn mogelijk bij manisch depressiviteit (bipolaire stoornis)

Snelle stemmingswisselingen zijn mogelijk bij manisch depressiviteit (bipolaire stoornis)

Manisch depressiviteit: manische fases duren vaak minder lang dan de depressieve fases

Manisch depressiviteit of bipolaire stoornis is een psychische aandoening waarbij manische fases en depressieve fases elkaar afwisselen. Meestal worden één of meer grote depressieve fases afgewisseld met één of meer manische fases. Snelle stemmingswisselingen zijn mogelijk bij manisch depressiviteit (bipolaire stoornis), de manische fases duren vaak echter minder lang dan de depressieve fases. Een echte regel is dit echter niet, er zijn bij een manisch depressiviteit (bipolaire stoornis) heel wat verschillende paden mogelijk.

De manische fases worden gekenmerkt door een verlengde periode (minstens een week, vaak meer) van extreme uitbundigheid, agitatie en een uitzonderlijk hoog niveau van energie. Deze fase wordt onder andere gekenmerkt door snel praten, een snelle gedachtengang, een sterke drang om te communiceren, verstrooidheid, roekeloos en agressief gedrag, sexuele opwinding die kan gepaard gaan met ontrouw, een uitbundig consumptiepatroon en een hoge mate van zelfvertrouwen.

De keerzijde van de medaille zijn dan de depressieve fases, die worden gekenmerkt door een verlengde staat (minstens twee weken) van lage energieniveaus, depressieve gevoelens, prikkelbaarheid. De depressieve fases worden vaak gekenmerkt door een pessimistische levensvisie, sociale storingen (terugtrekken in eigen schelp), zelfmoordgedachten of gedachten aan de dood, zware buien van neerslachtigheid enzovoort.

Manisch depressiviteit of bipolaire stoornis kan echter ook gekenmerkt worden door een gemengde toestand, waarin één van beide fases beurtelings de bovenhand probeert te krijgen. De stemmingen van de patiënt kunnen razendsnel wisselen, in zoverre dat de buitenwereld de situatie niet meer kan volgen. Het gedurende een week of meer zijn dat manische fases en depressieve fases elkaar in snel tempo afwisselen.

Medisch gesproken wordt een snelle cyclus gekenmerkt door de afwisseling van telkens vier manische fases en vier depressieve fases in de loop van een periode van 12 maanden. De tijdsduur van de stemmingswisselingen kan variëren van enkele uren tot enkele maanden. Het kan zowel zeer snel als eerder traag gaan. Dat maakt manisch depressiviteit of bipolaire stoornis zo moeilijk om te bevatten, zeker voor wie er geen ervaring mee heeft.

Syndicatie