Vrouwen zijn kwetsbaarder voor manisch depressiviteit of bipolaire stoornis dan mannen

Vrouwen zijn kwetsbaarder voor manisch depressiviteit of bipolaire stoornis dan mannen

Er is alleszins een genetische component verbonden aan manisch depressiviteit of bipolaire stoornis

Wat zijn de oorzaken van manisch depressiviteit of de bipolaire stoornis? De echte oorzaken zijn nog niet bekend, hoewel de wetenschap in de afgelopen jaren al veel vooruitgang heeft geboekt. Er is alleszins een genetische component verbonden aan manisch depressiviteit of bipolaire stoornis, dat lijkt buiten kijf te staan. Hoe zwaar die genetische component doorweegt, is onduidelijk.

Het blijkt echter dat manisch depressiviteit of bipolaire stoornis in families voorkomt, wat betekent dat het erfelijk wordt doorgegeven. Meest logisch zou zijn - een theorie die door heel wat medische wetenschappers wordt aangehangen - dat verschillende factoren die met elkaar interageren manisch depressiviteit of de bipolaire stoornis in de hand werken. Het interageren van die factoren zou aan de basis liggen van een chemisch onevenwicht in de hersenen, dat de afwisseling van manische en depressieve fasen veroorzaakt. Daarbij zouden ook factoren van buitenaf een rol in het verhaal kunnen spelen. Voorbeelden van dergelijke factoren zijn onder andere stress, alcohol, illegale drugs of misbruik van geneesmiddelen.

Er zijn heel wat theorieën rond het onstaan van manisch depressiviteit of bipolaire stoornis ontwikkeld, waarbij vaak nogal eens naar de neurotransmitters (chemicaliën) wordt verwezen, deze neurotransmitters zouden optreden als boodschappers tussen de zenuwcellen en het is dus op dat niveau dat er iets misgaat. Deze neurotransmitters zouden ofwel op een bepaald moment slecht gaan functioneren ofwel storende hormonen gaan produceren, met uiteindelijk een toestand van manisch depressiviteit of bipolaire stoornis tot gevolg.

In ieder geval hebben wetenschappers een link ontdekt tussen de hormonenniveaus in de hersenen en manisch depressiviteit of bipolaire stoornis. Meer bepaald zou hypothyroidisme depressie of stemmingswisselingen veroorzaken. Vooral vrouwen zijn kwetsbaar voor manisch depressiviteit of bipolaire stoornis en dit vanaf hun puberteit. Bij volwassen meisjes variëren de symptomen van manisch depressiviteit of bipolaire stoornis vaak mee met hun menstruale cyclus. Wat nogmaals een band met het hormonenniveau suggereert.

Maar ook bij mannen komt manisch depressiviteit of bipolaire stoornis regelmatig voor, in matige, middelmatige of ernstige vorm. Er zal nog heel wat wetenschappelijk onderzoek nodig zijn alvorens deze aandoening kan overwonnen worden.

Syndicatie