Depressies gaan gepaard met fysische veranderingen in de hersenen

Depressies gaan gepaard met fysische veranderingen in de hersenen

Depressie is een combinatie van biologische en omgevingsomstandigheden

Wie aan een depressie lijdt, zal in eerste instantie vaak zichzelf verwijten toesturen. Dat is voor niets nodig, want een depressie is in feite niemands schuld. Het heeft ook geen zin om zich af te vragen waarom de depressie mij en niemand anders trof. Aanvaard de situatie zoals ze is en zet je schrap om een tegenaanval te organiseren. Zaak is om zich niet door de depressie opzij te laten zetten.

Uiteraard blijft de vraag naar het waarom een fascinerende vraag. Depressies gaan gepaard met fysische veranderingen in de hersenen, zo blijkt uit hersenscans. Er is dus wel degelijk iets aan de hand in het lichaam, alleen weten we (nog) niet wat er exact scheelt. Waarschijnlijk zal de wetenschap in de toekomst uiteindelijk wel een antwoord op deze vraag formuleren.

Een depressie is een combinatie van biologische en omgevingsomstandigheden. Genetica speelt een rol in het verhaal, depressies kunnen erfelijk zijn, maar ook geslachts, gezondheid, hormonale veranderingen enzovoort.  Wat de omgevingsomstandigheden betreft: grote veranderingen in iemands leven (scheiding, jobverlies enzovoort) kunnen een depressie veroorzaken.

Syndicatie