Relatie en depressie: moeilijk gaat ook

Relatie en depressie: moeilijk gaat ook

Onder één dak leven met iemand die depressief is, het ligt niet altijd voor de hand. Een depressieve partner in huis vraagt een grote aanpassing en vooral veel begrip. Maar al te vaak wordt de patiënt bedolven onder goedbedoelde maar nutteloze goed raad. Denk daarbij aan uitspraken als ‘laat u toch niet gaan’, ‘herpak jezelf’, ‘er zijn ergere dingen in het leven’ enzovoort.
 
Een verstandig uitgangspunt is dat iemand die depressief is wel degelijk aan een ziekte lijdt. Van simuleren is geen sprake, een depressie kan zelfs zeer diep en ingrijpend zijn. Een partner die hiermee rekening houdt, zal het zichzelf en zijn of haar man/vrouw alvast een stuk makkelijker maken.
 
Depressie bij verlies of ziekte van een kind
 
Het komt niet zelden voor dat het verlies of zware ziekte van een kind of kleinkind met vertraging aanleiding geeft tot het optreden van een depressie. Tijdens de ziekte zelf houden beide partners zich kranig, maar de klap komt daarna. Zelfs maanden later kan één van beide – in het ergste geval zelfs beiden – partners in een depressie wegzinken.
 
Wie met familieproblemen in de vorm van ziekten of overlijdens wordt geconfronteerd, moet dan ook steeds in verhoogde vorm van waakzaamheid verkeren. Hou er ook rekening mee dat uw partner het moeilijk kan hebben om zo’n ingrijpende gebeurtenis te verteren. Het risico op een depressie mag niet worden onderschat!

 

Syndicatie