Heeft depressie te maken met het ontbreken van bepaalde stoffen in de hersenen?

Heeft depressie te maken met het ontbreken van bepaalde stoffen in de hersenen?

Sommige mensen lijken genetisch voorbestemd om een depressie te krijgen

We weten nog altijd niet precies welk proces zich afspeelt in de hersenen van mensen die met een depressie af te rekenen krijgen. Zolang we dat niet weten, zal het ook moeilijk zijn om de oorzaken van zo’n inzinking aan te wijzen. Toch kan het hoogst interessant zijn om aan de weet te komen wat er zich afspeelt, kwestie van ook met doeltreffende geneesmiddelen te kunnen uitpakken.

Heeft een depressie te maken met het ontbreken van bepaalde stoffen in de hersenen? Uit heel wat medische studies blijkt dat dit inderdaad het geval is, bij depressieve mensen blijken sommige delen van de hersenen niet optimaal te functioneren. Mogelijk heeft de aandoening te maken met een verandering in het niveau van bepaalde chemicaliën in de hersenen. We hebben het dan meer bepaald over de neurotransmitters.

Sommige mensen lijken echter genetisch voorbestemd om een depressie te krijgen, zodat ook de genetische factor een rol in het verhaal lijkt te spelen. Wie mensen met een depressie in de familie heeft, lijkt meer kansen te hebben om er zelf ook eentje te ontwikkelen. Hoe één en ander juist in elkaar zit, is vooralsnog onduidelijk. Verder wetenschappelijk onderzoek zal moeten uitwerken hoe een en ander in zijn werk gaat.

Syndicatie