Verschillende vormen van depressies zijn mogelijk

Verschillende vormen van depressies zijn mogelijk

Bepalen van de juiste methode om een depressie te behandelen wordt belangrijker dan ooit

Het Amerikaans bedrijf AssureRx heeft een test gebaseerd op genetisch materiaal ontworpen om de juiste manier van medicatie in geval van een depressie te bepalen. De test bepaalt welke medicijnen op basis van het DNA het meest kans op slagen maken om succesvol te zijn. De DNA-analyse wijst uit hoe een therapie zich metaboliseert in de lichamen van de patiënten.

De test, verkrijgbaar onder de merknaam GeneSightRx, is sinds zijn introductie medio 2010 vlot over de toonbank gegaan, er zijn er inmiddels al tienduizenden van verkocht. James Burns, de CEO van AssureRx, stelt dat de test de symptomen van een depressie met 40% kan doen dalen bij patiënten waar vorige behandelingen hebben gefaald. 

Ook andere bedrijven zijn op zoek naar manieren waarop een depressie zo goed mogelijk kan worden aangepakt. Brain Resource uit San Francisco heeft een simple manier ontwikkeld om het probleem van het voorschrift van medicijnen aan te pakken. Dit bedrijf heeft een cognitieve test van 30 minuten ontwikkeld die aandacht, geheugen, plannen, impulsiviteit en de mogelijkheid om emoties te herkennen evalueert. 

Verschillende vormen van depressies zijn mogelijk, waarbij vooral het cognitieve belangrijk is. Op basis van het cognitieve is het met een grotere mate van zekerheid mogelijk om de juiste medicatie voor de juiste vorm van depressie vast te stellen. De test van Brain Resource maakt het bijvoorbeeld mogelijk om te voorspellen hoe de patiënt zal reageren op de drie meest algemene antidepressiva.

Bepalen van de juiste methode om een depressie te behandelen wordt belangrijker dan ooit. Madhukar Trivedi, psychiatrie professor aan de University of Texas Southwestern in Dallas, spreekt in dat verband van biomarkers. Dit zijn fysische en mentale factoren die het type van depressie kunnen helpen bepalen. De medische wetenschap wacht al geruime tijd op een juiste manier waarop die biomarkers vastgesteld kunnen worden.

Syndicatie