Eten van vetrijke producten zoals melk en kaas kan kansen op depressie doen toenemen

Eten van vetrijke producten zoals melk en kaas kan kansen op depressie doen toenemen

Olijfolie kan anderzijds bescherming bieden tegen een depressie

Het eten van vetrijke producten zoals melk en kaas kan de kansen op een depressie doen toenemen, zoals blijkt uit de resultaten van een studie die door een Spaans onderzoeksteam werd gepubliceerd. Olijfolie kan anderzijds bescherming bieden tegen een depressie. In de studie werd het eetgedrag van een groep testpersonen vergeleken. In totaal namen 12.059 Spanjaarden deel aan het onderzoek.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het dagblad PLoS One. Het betreft de eerste keer dat de effecten van vet op aandoeningen zoals een depressie werd onderzocht. Eerder werden vetten wel al gelinkt aan een verhoogde kans op hartaandoeningen. Almudena Sanchez-Villegas, researcher aan de universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, zei in de toelichting op de resultaten van het onderzoek dat duidelijk is gebleken dat vetrijke producten zoals melk en kaas de kansen op een depressie kunnen doen toenemen.

De studie is voor elk land interessant, waarbij wel dient opgemerkt dat olijfolie minder ingeburgerd is in noordelijke landen zoals de Benelux. Ook de Amerikanen, met hun traditie van een vetrijke voeding, zullen de resultaten van het onderzoek aandachtig gelezen hebben. In Spanje bleken transvetten maar 0,40% van de totale energieverstrekking kunnen doen toenemen, waar dat in de Verenigde Staten 2,50% is. Concluderend zou dus uit verder onderzoek moeten blijken dat de kansen op een depressie kleiner zijn in Spanje en in de rest van Zuid-Europa dan in de Verenigde Staten of de rest van Europa.

Syndicatie