Eieren kunnen depressies en vermoeidheid afremmen

Eieren kunnen depressies en vermoeidheid afremmen

Geloof of geloof het niet: ook eieren bevatten een stevige dosis omega 3-vetzuren

Over de gezonde voedingswaarde van eieren is het laatste woord nog niet gevallen. Geloof of geloof het niet: ook eieren bevatten een stevige dosis omega 3-vetzuren, zoals die bijvoorbeeld ook in vissoorten met veel vet aangetroffen worden. Makreel is een schoolvoorbeeld van een gezonde vissoort. Die omega 3-vetzuren beschermen ons tegen hart- en vaatziekten, zo heeft de wetenschap aangetoond.

Maar eieren bevatten niet alleen omega 3-vetzuren, maar ook een volledig assortiment van andere levensnoodzakelijke ingrediënten. Daarbij denken we aan zink, vitamine B, jodium enzovoort. Niet toevallig zijn dit stoffen die op ons humeur en op onze algemene conditie inspelen. Eieren kunnen zodoende depressies en vermoeidheid afremmen, zonder dat men natuurlijk wonderen moet verwachten.

We zijn opgegroeid in de overtuiging dat het eten van te veel eieren slecht is voor de gezondheid. Het verhaal is bekend: eieren zouden te veel cholesterol bevatten, waardoor we het risico lopen dat onze aderen dichtslippen. Sommige wetenschappers gaven de goede raad om maximaal twee eieren per week te eten, kwestie van de risico’s op een hartaanval of andere hart- en vaatziekten tot een minimum te beperken.

Maar recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat eieren gezonder zijn dan algemeen wordt aangenomen. Een uitgebreide studie uitgevoerd door de Wake Forest University wees uit dat er eigenlijk geen link kan worden bewezen tussen eieren en hartproblemen. Sommige voedingsexperts gaan nog een stapje verder en noemen eieren zonder blikken of blozen het gezondste voedsel dat we op ons menu hebben staan.

Syndicatie