Alcoholisme kan als oorzaak een verborgen depressie hebben

Alcoholisme kan als oorzaak een verborgen depressie hebben

Niet alle depressies worden als dusdanig herkend en dat kan tot bijkomende problemen aanleiding geven

De oorzaken van alcoholisme kunnen zeer divers zijn. In veel gevallen is een externe shock, bijvoorbeeld echtscheiding of ontslag, aanleiding tot buitensporig alcoholgedrag. In dat geval stelt zich natuurlijk een levensgroot probleem, maar wel eentje dat duidelijk detecteerbaar is. In een aantal gevallen is dat echter niet het geval, sommige mensen kunnen zonder duidelijke aanleiding aan het drinken slaan.

Meestal is daar echter wel een achterliggende reden voor. Alcoholisme kan als oorzaak bijvoorbeeld een verborgen depressie hebben. In dat geval is de man of vrouw in kwestie depressief, maar heeft zijn of haar omgeving daar niet het flauwste besef van. De persoon in kwestie voelt zich echter ongelukkig en zal daarom meer en meer alcohol gaan drinken, met alle gevolgen van dien.

Niet alle depressies worden als dusdanig herkend en dat kan tot bijkomende problemen aanleiding geven. De patiënt zit eigenlijk met een dubbel probleem opgezadeld: alcoholisme en depressie. Ervaren dokters zullen het probleem echter (h)erkennen en voor een aangepaste behandeling zorgen. Uiteindelijk kunnen zowel het alcoholisme als de depressie met een redelijke kans op succes worden behandeld. We willen hier met andere woorden een boodschap van hoop geven.

Syndicatie