Laag testosteronegehalte kan lijden tot depressie en vermoeidheidsverschijnselen

Laag testosteronegehalte kan lijden tot depressie en vermoeidheidsverschijnselen

Oudere mannen profiteren niet noodzakelijk van een testosteronebehandeling

De experimenten met testosterone als erectiebevorderend middel bevinden zich nog in een testfase, maar op termijn zou dit mannelijk hormoon kunnen uitgroeien tot een geduchte concurent van geneesmiddelen als Viagra en andere medicijnen die mannen helpen om een erectie te krijgen.

In de Verenigde Staten geld ene Johny Mitias als het boegbeeld van de voorstanders van een testosteronebehandeling. Deze Mitias heeft al een serie klinieken geopend waar de behandeling wordt toegediend. Wanneer deze succesvol blijken te zijn, kan de rage snel naar Europa overwaaien. Toch blijft het zaak om voorzichtig te zijn, want de neveneffecten van testosterone mogen niet worden onderschat.

Mitias stelde niettemin vast dat er heel wat gunstige effecten waren en die sporen hem aan om verder te doen. Goedkoop is het allemaal niet, want de kostprijs voor testosterone-injecties mag op gemiddeld 250 dollar per maand worden geraamd. Voor heel wat mannen zal deze prijs – we tellen dan in euro’s ongeveer 200 tot 300 euro – onbetaalbaar zijn. Een testosteronebehandeling is en blijft dus een luxepaardje.

Toch kan er in heel wat gevallen een lans worden gebroken voor een testosteronebehandeling. Een laag testosteronegehalte kan niet alleen onvruchtbaarheid veroorzaken, maar ook lijden tot depressie, vermoeidheidsverschijnselen enzovoort. In dergelijke gevallen kan er wel degelijk een behandeling aanbevolen worden. Het zal echter duidelijk zijn dat geval per geval moet worden bekeken.

Oudere mannen profiteren echter niet noodzakelijk van een testosteronebehandeling, een laag testosteronegehalte als gevolg van leeftijd mag dus geen doorslaggevende factor zijn om te kiezen voor een behandeling. De toenemende populariteit van het mannelijkl hormoon heeft geleid tot een overgebruik er van, met alle gevolgen van dien.

Syndicatie